Hobbybøker

10. april 2024

Månedens Bokanbefaling (mars)


Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
My Heart is a Chainsaw av Stephen Graham Jones, og Rock Paper Scissors av Alice Feeney, er fra egen boksamling 

I mars leste jeg disse bøkene:Lest i kronologisk rekkefølge:

 

My Heart is a Chainsaw - Stephen Graham Jones

Stamina - Thomas Bagger

Funnet - Harlan Coben

Invasjonen - Rut Granli

Haiene - Øistein Borge

Aftentid og morgengry - Ken Follett

Fritt vilt - Agnes Lovise Matre 

Rock Paper Scissors - Alice Feeney


Enten har jeg mistet dømmekraften eller nesten mistet interessen for lesing, for mars besto av mange dårlige bokvalg og dermed ble det en del lave terningkast. Så det er en måned jeg helst ikke vil skrive om, men har vel ikke noe valg ..👿

 

I mars ble 8 bøker lest. Samme antall som i februar.

➤  I av 6 bøker av de planlagte bøkene ble lest.

Den eneste planlagte boka som ble lest, var: Fritt vilt av Agnes Lovise Matre.

Bøker som jeg begynte på før mars: My Heart is a Chainsaw av Stephen Graham Jones, Stamina av Thomas Bagger, Funnet av Harlan Coben, Haiene av Øistein Borge og Aftentid og morgengry av Ken Follett.

Som vanlig ble det smuglesing. Bøker jeg leste som jeg ikke oppførte på denne siden mens jeg leste dem. Det var: My Heart is a Chainsaw av Stephen Graham Jones, Stamina av Thomas Bagger, Invasjonen av Rut Granli, Fritt vilt av Agnes Lovise Matre, og Rock Paper Scissors av Alice Feeney.

I mars ble det bare en femmer. Ikke noe å rope hurra for.👿


Og hvilken bok likte jeg best i mars?

 

 
Funnet - Harlan Coben
 
Bok nummer to i Wilde serien. Personlig foretrekker jeg de enkelstående bøkene av Harlan Coben. Synes ofte de er mer intense. Prøvde meg på Myron Bolitar serien som jeg har gitt opp for syntes han var en tørrpinne. Men Wilde serien er slett ikke verst og det er en fyr jeg har sansen for.

Funnet er oppfølgeren til Gutten fra skogen. Wilde ble som ung gutt funnet i skogen. Ingen vet navn eller alder, eller hvordan han havnet der. Likevel har han blitt en fornuftig mann som har klart seg bra til tross for bakgrunnen. Han er fremdeles venn med familien til sin avdøde kompis, kompisens tidligere kone og avdødes sønn. Han føler at han er et slags ansvar for dem.

I denne boka er Wilde på mer søking etter hans egen bakgrunn. Han har sendt inn en DNA test til en av disse nettsidene og fått en match som kan være hans far. Etter et kanskje skuffende match, får han en ny match som skal være en tremenning, hvis jeg husker rett. Denne tremenningen var en slags kjendis, og rett før han forsvant, skal han ha mottat en god del netthets.

Mange tror at han er død siden han har vært forsvunnet så lenge, men Wilde er kanskje ikke så sikker, og velger å følge sin egem magefølelse.

God bok med interessant og aktuelt tema, og Harlan Coben skriver engasjerende som vanlig.

Anmeldelse kommer.
 

Andre bøker som jeg gjerne anbefale, er:
 

Fritt vilt: Femte bok i Bengt Alvsaker som har litt av den samme tematikken som i Funnet av Harlan Coben, nemlig om internettaktivitet. Hvor langt det kan gå av og til.
 
En gutt blir funnet død og samtidig er en jente savnet. Tiden er kort, da det er vinter og kuldegrader. Etter hvert finner Bengt Alvsaker og temaet hans om mørke ting som skjer blant ungdommene i bygda, hva de gjør på nettet og i virkeligheten. Nakenbilder deles, noen tjener penger på urovekkende vis og noen bruker narkotika. Bør Bengt være bekymret for sønnen Thomas? Vil de finne den savnede jenta før det er for sent, og er det noen som holder informasjon tilbake? Samtidig sliter Bengt med egne følelser som har vært innestengt en god stund.
 
Syntes ikke denne var like engasjerende som de andre bøkene i serien til, tross for alvoret i boka. Denne boka i forhold til de andre i serien, var denne noe tørr og langdryg å komme seg gjennom. Men anbefaler den på grunn av alvoret og at den også tar opp et aktuelt tema.

Anmeldelse kommer.
 

Bøker som var helt ok:
 
Hei, hyggelig at du fremdeles leser ...

Invasjonen: Første bok i Ephyra trilogien som er for barn og ungdom. Den er om Justyna og broren som ofte er overlattt til seg selv, fordi foreldrene deres er ofte borte i forbindelse med jobb Så de får et stort ansvar som å lage måltidene selv og sørge for å komme seg på skolen. En dag blir Justyna oppmerksom på noen skapninger som lyser og svever. Noen ganger virker det også som om de forstår henne, og da hun forteller om det til sin nærmeste venn, Arun, virker det ikke som om han tror henne, og han virker heller bekymret henne. Justyna vet at hun ikke halluniserer da hun ser dem flere ganger. Hva er de og hvor kommer fra?

Mange spennende elementer, men litt lei av forholdet mellom Justyna og Arun. Hun får etter hvert skjulte følelser for ham, men samtidig tør hun på en måte ikke å avsløre det for ham. Det virker som om hver eneste ungdomsbok består av følelser og forelskelser. Nesten som om det er obligatorisk. Skjønner det er et spennende for målgruppa det gjelder, men selv brydde jeg meg lite om den delen.

Om jeg kommer til å lese resten av trilogien har jeg ikke bestemt meg for ennå.
 

Anmeldelse kommer.


Rock Paper Scissors: En psykologisk thriller om et ekteskap som er i ferd med å gå i oppløsning. De har vært gift i ti år og de er barnløse etter flere mislykkede forsøk. I det siste har det vært noe turbulent. De har innsett at de ikke kan få barn, og prøver å gjøre det beste ut av det, men er det nok? De vinner en helgetur til et svært øde sted i Skottland. Et kapell er omgjort til et slags hjem/overnattingsted, og de ser på det som siste forsøk på å redde ekteskapet. Når de ankommer det omgjorte kapellet, er de omgitt av øde landskap og mengde snø. En hytte ligger i nærheten hvor en kvinne bor for seg selv. Boka er fortalt fra ekteskapets perspektiv og Robins perspektiv (hun som bor i hytta i nærheten av kapellet), og innimellom leser man brev fra Adams kone, Amalie, som skriver brev til ham hver bryllupsdag. Hun er usikker på om han en dag får lese dem eller ikke. I de brevene står det mye om skuffelser, utfordringer, og også gleder. Finner de tilbake til hverandre denne helga i all ensomhet sammen med hunden, eller går det mot slutten?

Jeg ville lese denne på grunn av isolasjon og vinterstemning, noe jeg ofte liker i bøker. Men du verden denne boka var full av gjentakelser. Adam er ansiktsblind og derfor kjenner han ikke igjen ansikter, heller ikke ansiktet til hans nærmeste, noe som er en lei tilstand. Men det blir gjentatt i nesten hver kapittel og noen ganger også to-tre ganger i samme kapittel. Det var også mange partier om det å prøve å få barn, noe som er trøttende å lese om. Syntes de fleste karakterene også var uinteressanne å lese om.

Spesielt konsept og småunderholdende der og da, men ingen minnerik eller godt skrevet psykologisk thriller. Grei bok hvis man vil ha noe lett og underholdende.

Anmeldelse kommer.


Bøkene jeg likte minst i mars:
 

My Heart is a Chainsaw: Kanskje den største overraskelsen over at den havnet under dette punket? En slasher som er en slags kjærlighetsbrev til horror og slasher sjangrene. Den er om 17 år gamle Jade Daniels som er et slags utskudd. Hun bor sammen med en alkoholisert far og moern hennes har nærmest forlatt dem. Etter et mislykket selvmordsforsøk, forsøker å fokusere på de siste månedene som er igjen av skolen. Det eneste Jade har interesse for er horror og slasher filmer, spesielt de eldre filmene. Hun er besatt av dem og referer til dem hele tiden. Men ting skjer, som gjør til at hun er nesten sikker på at en slasherfilm er i ferd med å skje i virkeligheten i hennes småsted, Proofrock i Idaho. Er hun den eneste som kan se det og merke det?

Dette er første bok i The Indian Lake trilogien. Kjente til alle filmene, karakterene, diverse stuntmenn og mye annet fra filmene hun nevner, så hadde ingen problemer med å henge med på det, for har den samme interessen selv. Men boka fenget dessverre ikke. Mot slutten får man vite hvorfor Jade er som hun er, men likevel klarte jeg ikke å like henne. Omtrent alt i boka er sett fra hennes perspektiv, noe som er slitsomt i lengden, for personlig er jeg ikke glad i karakterer som tenker meg, meg, meg. Og følte det var litt sånn med denne boka. Hun ble noe slitsom i lengden, og handlingen ble dermed noe tørr og langtekkelig. Liker at boka er en slags hyllest til horror og slasher sjangrene, men boka føltes likevel ikke som noen slasher i det hele tatt, selv om den ofte blir omtalt som en slasher. Sånn sett var den noe tam og boka kunne godt ha blitt forkortet, da det blitt gjentakende etter hvert.

Anmeldelse kommer.


Haiene: Bok seks i Bogart Bull serien, og kanskje den siste for min del? Vi får se. En jente forsvinner under en feiring, og av en eller annen grunn blir onkelen hennes mistenkt som skyldig. Han mener han ikke er innblandet. Omtrent ti år senere, blir en jente funnet og det viser seg å være samme jenta, bare med et annet navn. Hva har skjedd i mellomtiden i alle disse årene? Bogart Bull reiser for å snakke med evntuelle vitner og de som kjente jenta.

Denne boka er svært kort, men likevel tok det litt tid å komme seg gjennom den. Delvis på grunn av den tørre fortellerstemmen. Er heller ikke begeistret over Bogart Bull, for syns at han er en smule anonym, og er ikke glad i å lese krimbøker med handling i varme strøk. Det blir noe stemningsløst. Dette var kjedelige greier.

Anmeldelse kommer.


Aftentid og morgengry: Det er en bok jeg ikke har tenkt å si så mye om da det er en stor handling og komplisert å forklare. Det er ikke en handling som er lett å oppsummere på få linjer. Det eneste som jeg kan si, er at det er forløperen til Kingsbridge serien. Det er ingen enkel bok å forklare, siden den består av mange aspekter.

Men for min del var det en bok jeg ikke ble så særlig begeistret for. Liker tiden boka befinner seg i, men selve handlingen ble altfor tørr og omfattende. Jeg måtte dele opp lesingen ofte, da det ikke var en bok som fristet, og klarte ikke helt å komme meg inn i boka.

Anmeldelse kommer (muligens).


Stamina: Bok nummer tre i Task Force 14 serien, selv har jeg ikke lest de to andre. Den er om David Flugt som drar til fjellene i Norge, og sammen har han med seg Theresa og hennes datter Silja som er 10 år. De er begge traumatiserte på grunn av faren til Silja. David vil gi dem et så normalt liv som mulig, men han er kanskje mer positiv enn det Theresa er? Theresa og Silja må klare seg en stund alene, siden David blir kontaktet av hans tidligere sjef. Dermed blir han sendt til Romania, og det blir alt annet enn ferie. Mens David er borte, føler Theresa en stor trang til å beskytte seg selv og datteren, for det er noen som ikke lar dem være i fred ....

Mange har omtalt boka som spennende og creepy, men jeg syntes ikke det. Kapitlene var korte og boka var relativt enkel å lese, men ble aldri helt revet med. Selv syntes jeg heller den var småkjedelig og noe tungtrødd. Brydde meg heller ikke så mye om karakterene. Ble aldri revet med, dessverre.

Anmeldelse kommer.Siden jeg ikke klarte alle de seks planlagte bøkene for mars, betyr det ny strafferunde. Denne gang er strafferunden: While You Sleep av Stephanie Merritt. Den skulle jeg egentlig lese i juli i 2022, og jeg har fremdeles lyst til å lese den. Det er horror og den ble utgitt i 2018. Det blir en stund til jeg begynner med den, siden jeg ligger etter med en del strafferunder. Jeg har kommet til strafferunde I mørket av Cara Hunter, som var strafferunden for september. Men er kommet til side 280 av 351, så har ikke mye igjen. Leser gjerne strafferunden i riktig rekkefølge, selv om jeg ligger litt etter.
 

Filmer/dokumentarer sett i mars:
 


The Ruins (2008)

Mea Culpa (2024)

Ted (2012)

Mean Girls (2004)

Britney vs. Spears (2021)

Halloween Kills (2021)

Minions (2015)

Seekweek (2016)

The People Next Door (1996)

22 July (2018)

Rebecca (2020)

Skjelvet (2018)

Agatha Christie: En morder i huset (2017)

The Highway Men (2019)

Cat Person (2023)

Eerie (2018)

 


Downsizing (2017)

Trolljegeren (2010)

Red Eye (2005)

Irish Wish (2024)

Ta vare på Maya (2023)

All We Had (2016)

Villmark (2003)

 Annhilation (2018)

Smile (2022)

Georgia Rule (2007)
 
 

 Serier/domentarserier sett:


Maskejenta

Et amerikansk mareritt

Klassen sesong 7

The Simpsons sesong 10

Devil in Ohio

Riverdale sesong 3

Bloodline (sesong 3 og dessverre den siste👿)

The I-Land
 
 
Ryggperspektiv av bøkene:
 
 

 
Lydbøker: Ble ikke ferdig med noen i denne måneden heller. Hører på en lydbok som varer i 13 timer, tror jeg det var, men er på 48 %. Går ikke så fort, si. Godt mulig jeg blir ferdig med den i april.

Som nevnt tidligere; ingen stor lesemåned, men heller en stor skuffelse. Noen gode bøker og noen som var ok, og mange jeg ikke likte. Sånn er det visst noen ganger👿

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar