Hobbybøker

7. april 2024

Do You Dream of Terra-Two? av Temi Oh - ikke forvent mye science fiction


     'I mean, probably not. It could suggest that a viral infection

is coming on. So they'll probably keep him in the sanatorium 

until T-minus twelve, and monitor him just to make sure he can

fly tomorrow.' Poppy's brow furrowed. 'He'll probably be fine,

though,,' Juno added.


En slik avreise skjer uten dramatikk, eller?

En helt annen hverdag
Seks utvalgte ungdommer skal etter lang hardtrening, på en tjuetre år lang reise sammen med noen få voksne og erfarne astronater. Reisen går til Terra-Two, en nyoppdaget planet som skal være svært lik Jorden. Etter en lei hendelse like før avreise, blir en av dem erstattet og det oppstår muligens en litt rar dynamikk i gruppa. Under reisen er de tross alt tett på hverandre, de opplever blant annet hjemlengsel, reisesyke og må håndtere en helt ny hverdag. Er et nytt liv på en annen planet bedre eller oppskrytt? Det dukker også opp en del problemstilling om miljø og klima, og hvordan samfunnet vil bli når det kommer flere når de eventuelt er på en annen planet. Mye å ta hensyn til det som ligger foran dem, da mye er ganske nytt.

Ungdomsboka Do You Dream of Terra-Two? av Temi Oh, er science fiction, og det er en stor bok på over fem hundre sider. Likte å bli kjent med alle ved at det byttes på perspektiv, i stedet for å se fra et perspektiv hele veien. Man blir veldig godt kjent med dem på godt og grunn, både tiden før og under reisen til Terra-Two. Man får et godt innblikk i hva slags mennesker de er. Men til en bok på 520 sider, var det svært lite science fiction. Jeg er ingen leser som krever action og spenning på hver side, men i denne boka var det temmelig lite av det.

Slitsom oppvekstroman
Personlig ville jeg nok ha likt boka bedre hvis alle karakterene var voksne, istedet for at flertallet var ungdommer. Det blir da lett lagt vekt på følelser, forelskelser, og en god del tenåringsproblemer. Halvparten av det var mer slitsomt enn spennende å lese om. Hadde ingen interesse av å lese om forholdene de var i før reisen til Terra-Two, og for eksempel hvordan livene deres hjemme var. Jeg ville heller lese om selve reisen, og denne boka skriver om både reisen og tiden før. Forfatteren byttet litt på tidslinjene, og mye som ble tatt med, var ikke spesielt relevant til selve handlingen. Det opplevdes mer som tenåringsdrama fremfor science fiction. Boka føltes enda mer ut som en oppvekstroman fremfor science fiction, og personlig er jeg ikke så glad i oppvekstromaner. Den eneste forfatteren som skriver oppvekstromaner på en troverdig måte, er Stephen King, men ellers er ikke oppvekstromaner noe jeg higer etter. Personlig foretrekker jeg å lese fra voksne perspektiver. 

Har ikke noe i mot store bøker. Jeg foretrekker store bøker fremfor de tynne, men i lange partier i boka, var det lite utvikling, så boka kunne godt ha kuttet ned to hundre sider. Hadde likevel ikke merket noe forskjell. Det blir en god del dødtid som ikke spiller noen rolle til eller fra.

Derfor opplevde jeg boka som veldig seig og det kunne ta dager før jeg åpnet den, og på grunn av det, brukte jeg mange måneder før den var ferdiglest. Kort oppsummert syns jeg at boka ble for barnslig og masete. Det var ikke en bok som det fristet å lese videre i, for fortellerstemmen var for saklig og småtørr. Boka ble ekstra tung da jeg ikke fikk connection med noen av karakterene. Hvis man ikke liker karakterene i en bok spesielt godt, blir en bok ekstra tung å komme seg gjennom, som med denne. Den eneste karakteren jeg fikk litt sansen for var Harry. Ikke fordi han var noen forbilde, men han var den eneste som ikke var helt død i handlingen.

Do You Dream of Terra-Two? stile noen interessante spørsmål, men ellers var det en temmelig seig bok å komme seg gjennom. En stor bok med lite hendelser, og jeg kan godt forstå hvorfor denne ikke har fått mye ros. Dette ble fort kjedelig, ikke minst repeterende og science fiction elementene var stort sett fraværende. 

Jeg leste Do You Dream of Terra-Two? av Temi Oh sammen med Birthe.


(Baksidetekst):

 

'Oh is fantastic at writing about growing up - about the fear

and the intimacy, the misery and exultation'

NPR


Have you  ever hoped you could leave

everything behind?

Have you ever dreamt of a better world?

Can a dream sustain a lifetime?


A century ago, an astronomer discovered an Earth-like planet

orbiting a nearby star. She predicted that one day humans

would travel there to build a utopia. Today, ten astronauts are

leaving everything behind to do so. Four are veterans of the

20th century's space-race.


Six are teenagers who've trained for this mission

for most of their lives.


It will take the team twenty-three years to reach Terra-Two.

Twenty-three years locked in close quarters.

Twenty-three years with no one to rely on but each other.

Twenty-three years with no rescue possible, should

something go wrong.


And something always goes wrong.


Originaltittel: Do You Dream of Terra-Two?
Norsk tittel: Ingen norsk tittel
Forfatter(e):
Temi Oh
Sjanger:
Science fiction
Målgruppe:
Ungdom
Antall sider:
520
Forlag:
Simon & Schuster
Norsk forlag:
Ingen norsk utgivelse
Utgitt:
2019
Min utgave:
2020 (Pocket)
Lest
: 25.07. 2023 - 11.02. 2024
Kilde
:
Fra min egen boksamling
Plot:
3 Veldig gjentakende, og lite handling.
Tittel:
4 En av grunnene til at jeg ble nysgjerrig på boka og ville lese den.
Omslag:
2 Er ikke så glad i covere med ansikt(er) på. Vil heller forestille meg hvordan karakterene jeg leser om, ser ut.
Baksidetekst:
Også en av grunnene til at jeg ville lese boka, til tross for at jeg ikke leser mye science fiction.
Skrivemåte:
2 Veldig repeterende, og lite fremdrift. Mange dødpunkter og uengasjerende lesing. Det ble for mye om tenåringsproblemer.
Favorittkarakter:
Harry. Han var den eneste som var litt levende og ikke helt død.
Persongalleri
:
2 Man blir godt kjent med dem, men jeg fikk ikke noe bånd til noen av karakterene, og da blir de fort uinteressante å lese om.
Slutten:
3 Det ble litt for søkt for min del. Ikke helt min type slutt.
Høydepunkt:
Mange perspektiver, interessante spørsmål underveis, og Harry som skilte seg litt ut fra de andre.
Lavpunkt
: Treg handling, mange irriterende og småkjedelige karakterer. Lite science fiction.
Terningkast: 2
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2024

2 kommentarer:

  1. Spennende om denne boken, Ina! Jeg vet du ikke krever action gjennom en hel bok for at den skal være bra, dette var jo en langsom bok. Jeg så en del kvaliteter nå som jeg har tenkt på den etter avsluttet lesing, men er enig i at det kunne vært mer om selve reisen. Det var det jeg hadde forventet, og kanskje derfor jeg hele tiden ventet på høydepunktet :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk. =) Ja, det var ikke mye til science fiction og det ble vel mye drama. Jeg tror jeg ventet på det samme som deg, men det kom aldri.

      Slett