30. oktober 2020

Helgelektyre(358)

Reklame: Inneholder eksemplar fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
The Way of Kings Part One av Brandon Sanderson, Mexican Gothic av Silvia Moreno-Garcia og The Spirit av Thomas Page, er fra egen boksamling


Mexican Gothic - Silvia Moreno-Garcia

Familien Vanderbeeker: Den veldig hemmelige hagen - Karina Yan Glaser

The Spirit - Thomas Page


Natt til tirsdag leste jeg ut denne:

Nabovarsel - Unni Lindell

Som mange vet, er dette Lindells nyeste, og det er en stund siden jeg leste noe av henne, og ville gjerne lese noe av henne igjen. Nabovarsel er om en jente som er hjemme alene for en liten periode, for å lese til eksamen. Hun strøk i russetiden, og mens foreldrene hennes og brødrene hennes er borte, har hun lovet å være hjemme og lese. Samtidig har hun ansvaret for naboparets hage mens de er i Australia. Mens hun gjør en av sine hageplikter på kveldstid, blir hun oppmerksom på en skygge i kjøkkenvinduet deres. Hun er sikker på at eierne ikke har kommet hjem, og selv har hun ikke nøkkel til å ta seg inn i huset og undersøke. Derfor ringer hun politiet. Vil hun bli hørt med tanke på at hun er ung? Vi blir også kjent med en ny karakter fra Lindells univers, og det er Snø, som egentlig heter Lydia Winther. Hun er bare 23 år, men allerede klar for å starte en politikarriere. Men vil kollegene hennes ta en ferskis seriøst? Vil de tro henne når hun tror på den unge jenta som mener at noen har tatt seg inn i nabohuset hennes? I mellomtiden jobber Snø med forsvinnningssaker, og flere begynner å forsvinne. Har det en sammenheng?
 
Marian Dahle har fremdeles en liten rolle i boka. Hun som tok over Cato Isaksen, som var veteran en lang stund i Lindells bøker, og må si jeg savner ham litt. Vet ikke hvorfor, men foretrekker nok å lese om mannlige etterforskere fremfor kvinnelige. Er nok en smule gammeldags ...

En helt grei krim, med en veldig spennende begynnelse, men ble litt stakkato og hanglete midveis og frem mot slutten. Den delen engasjerte ikke like mye som de første sidene. En god bok, men savnet mer uhygge.
 
Onsdag ble jeg ferdig med denne: 
 
Førti år alene på Svalbard - Birger Amundsen

Birger Amundsen skriver om sin gode venn Harlad A. Soleim (A for Arnfinn). Han dro til Svalbard for å være der en kort periode før han skulle videre til Amazonas, men blir så på Svalbard mye lenger som planlagt. Han lever som fangstmann med enkle kår. Livet på Svalbard er alt annet enn enkelt, men det holder ikke Harald unna. Han går ikke godt overens med den første Sysselmannnen i den første stunden han er der, etter at Harald drepte to isbjørn. Den første Syssselmannen truer ham med hjemsendelse hvis han ikke respekterer at isbjørn er fredet, samme om det er selvforsvar. Men ellers lever Harald et stille og fredelig liv med sine polarhunder. Av og til får han uventet besøk av folk som befinner seg i nærheten og vi blir med i hverdagen hans.
 
Litt hard bok for oss dyrevenner å komme seg gjennom, men ellers er det en god og spennnende bok å få med seg. Synes alltid det er spennende å lese om enstøinger, og de som har andre interesser enn det som kanskje er vanlig.

I går begynte jeg å lese Mexican Gothic av Silvia Moreno-Garcia som er en del av Halloweenlesingen. Jeg bestilte den i god tid på forhånd, for det tok omtrent en måned før den kom. Det er også en av årets utgivelser. Jeg liker å lese både gammel og moderne horror, men foretrekker gammel hvis jeg måtte velge, fordi de var mer vågale og sprengte mer grenser. Man visste aldri helt hva man fikk. Liker noe av det moderne også, men bare synd de er kraftigere redigert enn før.
 
Jeg er ikke så godt kjent med Mexican Gothic ennå, siden jeg ikke har kommet så langt. Den er noe treg i begynnelsen, men synes ikke det gjør noe da det hjelper på å bygge opp spenningen. Handlingen er satt i 1950-årene. En jente i Mexico City blir avbrutt i en fest av å få en telefon fra sin far. Hun får beskjed om å komme hjem. Han er bekymret for kusinen hennes. De har fått et brev fra henne som vekker bekymring. Hun tror at ektemannen hennes er ute etter å ta livet av henne. Faren eller Noemí kjenner ikke til ektemannen hennes så godt, siden kusinen hennes ble forlovet og gift på rekordtid. Hun skal dra dit for å se hva som skjer, og for å se om kusinen hennes er i god behold, eller om det har rablet for henne. Det er også nevnt at det er noen overnaturlige elemter med i boka, noe jeg er helt syk etter, så dermed endte jeg fort opp med denne.

Det som er litt morsomt med min utgave, er at det er et feilprodukt, men orket ikke å si noe om det, eller å klage på det, for feilprodukter har sin sjarm. Min utgave er opp ned og jeg må lese motsatt vei. Så blir nesten like forvirret når jeg skal lese videre. Hver fjerde side henger fremdeles en av hjørnene sammen så man må rive dem forsiktig opp, så blir ikke pent. Men er det en bok jeg liker godt, får jeg heller kjøpe meg en ordentlig utgave senere.
 
The Spirit er også en del av Halloweenlesingen som jeg har lest en stund i. Den er ikke tung, men liker ikke selve bokformatet noe særlig for boka er litt smalere enn vanlig bokformat, så man må brette ut boka veldig for å få med seg hele setninger. Så den er litt tungvint å lese sånn sett, men jeg liker innholdet selv om det er utrolig sært. Den er om to karer som ikke har noe med hverandre å gjøre, men begge følger etter Bigfoot. Hvorfor? Den ene er ute etter hevn, hva med den andre? Liker atmosfæren veldig godt i boka og at handlingen er litt underlig.

Usikker på om jeg blir ferdig med noen av bøkene i helga. Neste bok på lista blir uansettThe People Next Door av Christopher Ransom, som også er en del av Halloweenlesingen. Selv om jeg ikke blir ferdig med alt av horrorbøker på selve Halloweeendagen i morgen, kommer jeg til å fortsette med å lese horror i november. Leser horror året rundt, men ekstra av det om høsten, og når det er skikkelig mørketid.
 
Jeg har som håp å bli ferdig medThe Way of Kings Part One av Brandon Sanderson i helga, for nå begynner jeg å bli lei av den etter å ha lest i den så lenge. Den er helt ok, men litt vel kompleks. 
 
Siden sist helg har jeg fargelagt dette:
 

Motivet er fra denne boka:
 
The Beauty of Horror: A GOREgeous coloring book - Alan Robert 
En verden av verdener - Kerby Rosanes 

Motivet er fra denne boka:
Historier fra Midnattsmaskeraden - Hanna Karlzon

God helg.

Ukas låt: Must Be Nice - Nickelback

4 kommentarer:

 1. Jeg er så spent på Mexican Gothic. Moro med feilen. Denne boken er på min topp 5 over bøker jeg skal kjøpe i januar. Gleder meg vilt. Håper den er like tøff som jeg tror den er. Nysgjerrig på din omtale.

  Om du savner gammeldagse middelaldrende menn ... kom til Oslo så skal jeg presentere deg for flere:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt for tidlig å si hvordan jeg liker Mexican Gothic ennå. Har så vidt startet på andre kapittel. Men liker atmosfæren. Morsomt at du også vil lese den. =)

   Haha, de trenger ikke å vøre middeladrende. Sier ikke nei til jevnaldrende heller, og noen må jo være singel. Ungkarskvinner blir jo betraktet som sære, så noen må gi det inntrykket. =)

   Slett
  2. Det er mulig å være sær og i et forhold også :)

   Jeg vet ikke helt hvorfor, men det er noe med den boken som frister- og håper jo at du vil like den

   Ha en superduper fin helg, Ina

   Slett
  3. Sant det, men kommer ikke til å snakke mer om det her, siden jeg ikke vil at mange skal vite at jeg er singel. =) Det er jo pinlig for meg. Foretrekker å være hemmelighetsfull.

   Håper den frister enda mer nå, for leste mer i den i dag, og liker både handlingen og atmosfæren veldig godt, og er spent på hvordan det hele utvikler seg underveis.

   Tusen takk og i lige måde. =)

   Slett