14. oktober 2017

The Selection av Kiera Cass - så forutsigbart at det nesten gjør vondt ...


    I stayed awake a little while longer, thinking of Aspen and how much  I loved him, and how it felt to be loved by him. I felt special, priceless, irreplaceable. No queen on any throne could possibly feel more important than I did.
    I fell asleep with that thought securely etched in my heart.

Inspirert avThe Bachelor?

Realitysuksess
Det er ingen hemmelighet at jeg er svak for realityprogrammene The Bachelor, The Bachelorette og Bachelor in Paradise. Det er realityprogrammer jeg har sett på helt siden begynnelsen og det er lenge. Jeg har også sett den australske, svenske og norske varianten avThe Bachelor, men det er amerikanerne som kan det best, synes jeg. Konseptet til disse programmene er litt på trynet, men vanvittig underholdende. Stadig dukker det opp karakterer man ikke glemmer med det første, og det blir mer og mer dramatisk for hver sesong som går.

Grunnen til at jeg nevner dette er atThe Selection er litt av det samme. Bare denne gang er det en ekte prins istedet for en "vanlig" ungkar som skal velge seg en livspartner som forhåpentligvis ender opp som hans kone. America Singer (hun heter virkelig det...), er en av de som får invitasjon til å delta siden hun er 16 år. Hun har ikke lyst siden hun er i et hemmelig forhold med Aspen, av den grunn vil hun ikke forlate ham eller familien. Men siden hun kommer fra et fattig hjem i Illéa, og har en mor som stadig maser på henne om å dra for å få bedre muligheter i livet, føler hun at hun ikke har et annet valg enn å delta. I Illéa er det sånn at man deles opp i nivåer fra en til åtte. De som tilhører nivå en er de rike, vellykkede og som har et bra liv, mens de som går lenger opp i skalaen er de som sliter mer både økonomisk, tilgang til ting og får ikke de samme valgmulighetene. America og foreldrene hennes tilhører nivå fem. De er ikke de som strever mest, men de får likevel føle på det. Etter å ha sendt inn skjemaet for familiens skyld, blir America kjempeskuffet da hun blir en av de 35 utvalgte til å konkurrere om Prins Maxons hjerte. Hun og de andre jentene skal bo på slottet  Hun gjør det mest for familien sin skyld istedet for hennes egen del. Kommer oppholdet hennes til å bli bedre enn forventet og hun vil etter hvert akseptere det som skjer, eller kommer hun til å trekke seg fra alt?
  
Forutsigbart og tynt skrevet
Det jeg likte aller minst med boka var ikke bare selve forutsigbarheten, men også skrivemåten. Den er utrolig platt og rett frem aktig. Det er ingen brytninger, overraskelser, følelser eller noe. Uansett hvilken scene som beskrives, blir det veldig monotont og følelsestom. Man kommer ikke innpå karakterene på noe vis. Vi får vite at America er en sårbar og følsom jente som heller gjør ting for å please andre istedet for å gå egne veier, men likevel er det vanskelig å føle sympati for henne, fordi hun sutrer for mye. Er heller ikke så glad i karakterer som gjør det andre sier istedet for å stå på sitt. I hennes situasjon blir hun sett på som mindre egoistisk i og med at familien hennes vil gi henne et bedre liv, noe som er i grunnen forståelig, men likevel. Hun mangler karakter.

The Selection er første bok iThe Selection serien og jeg kommer nok ikke til å lese resten da den første var lite imponerende og utrolig kjedelig. Vet at kjedelig ikke alltid er et dekkende og godt nok ord, men passer utmerket til beskrivelsen av denne boka.

Bakpå: 

In a world of glittering gowns and priceless jewels THE SELECTION is the chance of a lifetime: to compete for gorgeous Prince Maxon's heart. But for America Singer it means turning her back on her secret love, and leaving home for a prize she doesn't want.

Then America meets Maxon and all her plans start to crumble. Can the life she's always dreamed of compare to a future she never imagined?

Originaltittel: The Selection
Norsk tittel: The Selection 1 - Utvelgelsen
Forfatter(e): Kiera Cass
Sjanger: dystopi, romantikk
Målgruppe: ungdom
Antall sider:
327
Forlag: HarperTeen
Norsk forlag: Vigmostad & Bjørke
Utgitt: 2012
Min utgave: 2012 (Pocket)
Lest:  17.08. - 27.08. 2017
Kilde: fra egen boksamling
Plot: 2
Lovende i starten fordi den var lettlest og småunderholdende, men det blir for forutsigbart og tamt ganske fort.
Tittel: 3 Passer godt til innholdet, men ikke noe oppsiktsvekkende eller noe nytt.
Omslag: 4 Vakkert. Er ikke så glad i personer på omslag, men passer godt til denne type bok og vakre, sukkersøte farger selv om det ikke er helt min stil.
Baksidetekst: 3 Man blir nysgjerrig og vil gjerne gi boka et forsøk.
Skrivemåte: 2 Nesten det verste med hele boka, egentlig. Utrolig platt, livløst og rett frem skriving.  
Favorittkarakter: Ingen dessverre. De ble for kjedelige og det var heller ingen å relatere seg til.
Slutten: 2 Som forventet og ikke noe minneverdig.
Høydepunkt: Kort og lettlest og artig med noe som kanskje er inspirert av The Bachelorprogrammene.
Lavpunkt: Man vet hva som kommer til å skje, halvdøde karakterer og ikke mye som engasjerte. 
Terningkast: 1
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2017


Boktrailer:


4 kommentarer:

 1. Få ting er så enerverende som forutsigbare tekster som får en til å gjespe av kjedsomhet, og ikke minst snører det seg sammen innvendig fordi en blir så irritert...

  SvarSlett
 2. Haha, du beskrev det på en ypperlig måte og dette var en sånn type bok. ;) Så ser heller Bachelor programmene. Det er i det minste morsomt og underholdende på sitt vis. :)

  SvarSlett
 3. Anonym12:05

  Alle fem bøkene er gitt ut på norsk, på Vigmostad og Bjørke. http://www.vigmostadbjorke.no/?isbn=978-82-516-8694-5

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Da skal jeg notere det.

   Slett