4. juni 2013

(Boken på vent) Alltid Alice av Lisa Genova


Beathes Bokhylle arrangerer "Boken på vent" hver tirsdag hvor vi skal skrive om bøker som vi venter på skal bli publisert, ønsker oss eller bøker som vi allerede har og som bare venter på å bli lest. Dette er første gangen jeg deltar.

Jeg har mange uleste bøker i hylla som venter på å bli lest. Jeg har tenkt å konsentrere meg om bøker jeg kommer til å lese i nærmeste fremtid. Og den første jeg kan komme på nå er, en bok som jeg allerede har og som jeg innmari har lyst til å lese når den tid kommer er:
 
Alltid Alice - Lisa Genova


Dette handler boka om: (Tekst hentet fra bokelsere.no)

Alice Howland er femti år og jobber som professor ved Harvard universitet. Hun er en anerkjent forsker og foredragsholder, er lykkelig gift, og har tre vellykkede voksne barn. Men Alice har begynt å glemme ting på en foruroligende måte. Ord blir borte for henne, hun glemmer stadig avtaler og skjønner ikke sine egne huskelapper. En dag går hun seg bort bare et par kvartaler hjemmefra. Først avfeier hun det hele med overgangsalder og stress på jobben. Så får hun stilt diagnosen: tidlig Alzheimers sykdom. Alltid Alice er en gripende, vakker og jordnær roman om hvordan det er å leve med Alzheimer - om hvordan det er å sakte, men uunngåelig miste minnene om alt og alle man har vært glad i.
 
Altså, jeg er ikke så fryktelig glad i "damelitteratur". Jeg liker mørk litteratur best,  som grøssere, thrillere, krim, spenning osv ... men av og til må man som leser ha litt forandringer, også. Og å lese litteratur om alvorlige temaer er nødvendigvis ikke dumt. Man vet aldri når Alzheimers rammer oss selv eller våre nærmeste, så da er det ikke så dumt å lese litt om hvordan det kan påvirke oss. Ting kan jo skje når vi minst venter det.

12 kommentarer:

 1. Ja, det blir stadig flere bøker i bokhyllen - mye raskere enn jeg får lest (blant annet i dag)! Det er godt å variere litt, og da kan det være bra å lese om hvordan det er å ha sykdommer som Alzheimers. Må være helt forferdelig å miste minnene slik.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har det samme problemet. Hamstrer flere bøker enn det jeg rekker å lese:) Kan ikke noe for det:) Og ja, Alzheimers virker som en grusom sykdom. Skulle gjerne ha hatt det en gang i blandt hvis det er noe jeg helst vil glemme. Men å få det i ung alder og i alvorlig stor grad må være forferdelig. Det å ikke minnes sine nærmeste og ikke en gang vite hvem man selv er. Kan ikke forestille meg hvordan det er...

   Slett
  2. Det er en uhelbredelig sykdom, men en fin sådan :)
   Ja, innimellom er det lett å tenke slik om noe en gjerne skulle ha glemt, men huff! å virkelig være der...tror nok jeg skal lese denne boken. Venter til omtalen din :)

   Slett
  3. Ja, det fins ingen kur mot den fæle sykdommen gitt. Lurer på hvordan det er å havnet midt i et sted og ikke huske på hvem man er eller hvor man kommer i fra. Det må være helt forferdelig.

   Slett
 2. Alzheimers virker som en grusom sykdom. Så trist å høre når noen forteller deres kjære ikke kjenner de igjen så mye mer.

  Kjenner meg igjen med at det kommer flere bøker inn enn det som blir lest problematikken. Tok med en haug bøker til biblioteket som var ulest idag, var nesten litt kjedelig å levere de inn. Kommer nok tilbake noen av de etterhvert.

  Virker som en god bok å ha på vent. Kan være godt å veksle litt på litteraturen imellom, selv gjør jeg det. Bruker å få krimabstinenser hvis det går lenge mellom vær krim bok, men samtidig får jeg overdose, blir jeg lei. Kos deg med boken og ha en fin kveld!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Alzheimers må virkelig være frustrerende for de de gjelder. Kan ikke tenke meg hvordan det er for den som er rammet og de nærmeste.

   Og ja, litt veksling av sjangere som leser er bare sunt. Man kan ikke lese det samme hele tiden. Det blir kjedelig i lengden.

   Ha en fin kveld du også, Isabella:)

   Slett
 3. Heldigvis kjenner jeg ingen som har sykdommen. Men har sett Tv program på hvor fælt det er, også for de pårørende. Denne ser ut til å være fra den som får sykdommen sitt ståsted. Jeg liker å veksle mellom ulike type bøker. Men jeg liker best å lese en av gangen. Håper du liker den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg kjenner heldigvis ingen som lider av den sykdommen ennå jeg også. Jeg så et tv-program om unge folk som fikk Alzheimers. Unge som 30 år gammel, like ung som meg. Det er litt nifst at det kan slå til når som helst. Heldigvis er jeg ikke utsatt, i hvert fall ikke ennå. Og ja, det er bare godt å veklse mellom ulike typer bøker, både når det gjelder sjanger og seriøse og "useriøse" bøker.

   Slett
 4. Så kjekt at du ble med på utfordringen:) Denne boken trodde jeg at jeg hadde notert meg men av en eller annen grunn så stod den ikke på listen, men det har jeg gjort noe med. Kjenner til det å ha mange bøker på vent og slett ikke alltid like lett å velge hva jeg skal lese som neste bok. Jeg sliter veldig med det i perioder men skal prøve å skjerpe meg litt...hehe.. det er jo et luksusproblem egentlig men likefullt så er det vanskelig å velge. Blir spennende å lese hva du syntes om boken når du har lest den ferdig. Ha en fin kveld:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Syns det er kjekt å være med i utfordringen og kommer nok til å fortsette med det:)
   Ja, jeg kjenner til det luksusproblemet jeg også. Har så mange bøker å velge mellom at neste bok er alltid vanskelig å velge. Har begynt å trekke lapper for det er ikke alltid jeg klarer å bestemme meg. Har selvsagt ikke notert alle titlene på lapper (hadde nok aldri blitt ferdig), men titler av bøker som er nye og noen som har stått noen år i hylla som bare venter på å bli lest. Jeg liker litt tilfeldige valg av og til. Da slipper jeg å bestemme meg:) Det sliter jeg litt med:)

   Ha en riktig fin kveld du også, Beathe:)

   Slett
 5. Denne boken har jeg lest og den er faktisk få favorittlisten min. En sterk og usentimental bok om Alice og sykdommen. Jeg kjenner ingen med Alzheimers heller så kan ikke uttale meg på annet grunnlag enn en uvitende leser som synes at det er en veldig god både litterær opplevelse og at den gir god innsikt for en utenfor.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå gleder jeg meg enda mer til å lese boka, Silje:)

   Slett