Hun holdt rundt seg selv og gråt lydløst på det kalde gulvet.
Diktatoren hadde slipt henne til den diamanten hun var.
Hadde vært. Hun kjente at tårene rant, og at de løste opp
saltet fra de andre tårene.
Livet på Senja blir alt annet enn fredelig ...
En spennende hverdagGustav er pesjonist og lever et rolig og kanskje et ensomt liv. Han har en bror og datter, men de bor noe langt unna. Han savner også sin ekskone en smule, men er det gjensidig? En dag oppdager han en bevisstløs kvinne i vannet og redder henne. Det viser seg at kvinnen ikke er fra Norge, men er blitt kidnappet på grunn av menneskehandel. Selv om de ikke snakker samme språk, prøver de å kommunisere på kreative måter. Heldigvis skal broren Ragnar og Gustavs datter, Nora snart komme. Nora kan flere språk og kanskje komme i bedre kontakt med henne. Det viser seg at kvinnen har en mektig far, og på grunn av ham, er hun blitt kidnappet. Hun var blitt ført til et sted hvor de kan forandre utseende og personlighet før de sender ofrene videre av gårde til personen som står bak bestillingen. Det er nesten som i The Sims spillene der man bestemmer hvordan de skal se ut og hvilke personlighetstrekk de skal ha. Men underveis, har hun klart å slippe unna, men hun vet at mennene er fremdeles ute etter henne. De må finne ut hvordan hun skal være trygg på Senja til faren hennes kommer og henter henne. Men er det nok tid?
For mye informasjon som overtar spenningen
Dukkefabrikken er en blanding av thriller og spenning, med hverdagslige mennesker i fokus. Forfatteren tar opp aktuelle og skremmende temaer som menneskehandel. Han beskriver også en gammel og ukomfortabel tradisjon og hvor vanskelig det kan være å stole på fremmede i nød. Selv likte jeg de første hundre sidene, men så ble det som å lese en skoletekstbok fremfor en spenningsbok. Grunnen til det, er at det føltes ut som om jeg leste den ene leksjonen etter den andre, spesielt etter at Nora kommer inn i bilde. Hver gang hun åpnet munnen, ville hun gjerne ramse opp forskjellige faktaopplysninger om det ene og det andre. Vet jo at forfatteren mener det godt og at det er tydelig mange saker han brenner for, men samtidig ble jeg ofte tatt ut av handlingen av den grunn, og det overskygget spenningen som kunne ha vært der. Det ble noe slitsom å lese i lengden.
Men det som jeg likte med boka var de hundre første sidene, og at man fikk perspektiv fra Gustav og gjengen og noen av mennene fra menneskehandelbransjen, hvordan de opererte og ga et innblikk i hvor grusom bransjen er. Man fikk se fra begge sidene, men dessverre opplevdes det ikke som skremmende eller realistisk. Ikke alle partiene. Kan ha noe med fortellerstemmen å gjøre.
Forfatteren skriver med mye innlevelse, men dessverre er det mange budskap som skal med, og det kunne ha vært kortet ned og forsterket, i stedet for å ha med så mye som mulig slik at det ble en smule repeterende. En mørk bok på mange måter, men ikke helt boka for meg. Personlig ønsket jeg mer handling og mindre belæring.
(Baksidetekst):
På Senja finner den pensjonerte brannmannen Gustav Lien, en bevistløs
ung kvinne i havet. Kvinnen viser seg å være fotbundet etter gammel
kinesisk tradisjon. Jenta forteller om dukkefabrikken som skaper sine
ofre om til dukker, på bestilling av velstående kriminelle.
Jentas
eier finner snart ut at dukken hans ikke har druknet og Gustavs familie
blir ufrivillig innblandet i et kappløp om å få jenta tilbake til
foreldrene før menneskehandlerne finner dem.
Spenningsromanens
handling kretser rundt menneskehandel, samt identitetsforvandling og
skildrer en global kriminell organisasjon, som kidnapper kvinner og
forvandler dem til dukker.
Originaltittel: Dukkefabrikken
Forfatter(e): Ronnie Sørlie
Sjanger: Spenning/thriller
Målgruppe: Voksen
Antall sider: 419
Forlag: Calidris
Utgitt: 2024
Min utgave: 2024 (Innbundet)
Lest: 31.01. - 17.02. 2025
Kilde: Anmeldereksemplar
Plot: 3 God og spennende start, men det blir mye informasjon og lite spenning underveis.
Tittel: 4 En av grunnene til at jeg ble interessert i boka. Spennende og mystisk tittel.
Omslag: 2 Ikke min type cover. Skjønner poenget med coveret og liker fargekombinasjonene, men ikke selve motivet.
Baksidetekst: 4 Kort og enkelt som en baksidetekst skal være.
Skrivemåte: 2 Det blir noe gjentakende og masete, spesielt på grunn av noen av karakterene som alltid har noe på hjertet. Det dreper noe av spenningen.
Favorittkarakter: Ingen som skilte seg som favoritt
Persongalleri: 3 Jeg liker brorskapet mellom Gustav og Ragnar, men det er nok Gustav man blir best kjent med i lengden. Man kommer ikke helt i dybden i de andre karakterene.
Slutten: 3 Det ble veldig hastverkaktig og kjapt. Litt for lettvint, kanskje?
Høydepunkt: Lettlest, spesielt de første hundre sidene, og kreative situasjoner.
Lavpunkt: Det blir noe seigt på grunn av veldig mye informasjon og fakta om diverse temaer. Det drepte noe av spenningen.
Terningkast: 3
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2025
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar