8. oktober 2016

NOS4A2 av Joe Hill - velkommen til Christmasland


MOREN HADDE SAGT: DU GÅR IKKE UT DEN DØREN, men Vic gikk ikke, hun løp, mens hun kjempet mot tårene hele veien. Før hun kom utenfor, hørte hun faren si til Linda: Åh, hold opp, hun føler seg ille nok, noe som bare gjorde det verre, ikke bedre. Vic grep sykkelen i styret og løp med den, og i den borteste enden av hagen på baksiden langet hun beinet over og styrtet ned i den kjølige, sødmeangende skyggen i Pittman Streetskogen.
    Vic tenkte ikke på hvor hun skulle. Kroppen hennes bare visste det, ledet Raleighen nedover den bratte bakken og møtte grusstien i bunnen i nesten femti kilometer i timen.

Jula blir nok aldri det samme igjen ...

Joe Hill er som kjent Stephen Kings sønn, sønnen av min forfatterhelt. Lenge var jeg skeptisk på om jeg ville lese noe av Hill eller ikke for det er lett å tenke at man kan havne i den og den bransjen så lenge man har en kjent far eller mor, ha et kjent familiemedlem i det hele tatt. Da kan man gjøre "hva som helst" uten å ha noen form for talent selv, for det skjer jo så ofte at barn blir skuespillere, artister osv, bare på grunn av at de har noen i familien som jobber i samme bransje. At man kommer langt bare man har et kjent etternavn og det blir for lettvint. Selv om noen har et kjent etternavn eller er i slekt med noen som er kjent, betyr det ikke at man har talent av den grunn.

Men siden Joe Hill er sønn av min store forfatterhelt og spesielt siden han skriver i samme sjanger som sin far, så tok min nysgjerrighet over skeptisismen og jeg valgte til slutt å gi Joe Hill en sjanse, og da valgte jeg hans noe mer ukjente bok, NOS4A2.

Kreativ bok som er vanskelig å forklare
Legg merke til tittelen: NOS4A2 (Nosferatu, akkurat som vampyrfilmen). Boka kan på en måte fremstilles som en vampyrbok på grunn av tittelen og begynnelsen, men det er det ikke. Dette er noe annerledes og kanskje enda dystrere enn vampyrer. Aner ikke hvordan jeg skal forklare denne boka på en "fornuftig" måte, men jeg skal prøve. Bunn i grunn er denne boka om Victoria McQueen som antageligvis er mellom 7 - 9 år. Det er en ungpike som kommer fra et noe "vanskelig" hjem. Foreldrene krangler ofte, men de har også fine stunder sammen, så det er en familie det går veldig mye opp og ned med. Hun er helt forelsket i Raleigh Tuff Burner sykkelen sin. Det ingen vet er at hun har en hemmelig evne. Hun har en evne til å finne ting som er forsvunnet. Når hun sykler, forestiller hun seg en slags gammel bru som dukker opp og som fører henne til det som er forsvunnet.

Slu karakter
Og så har vi Charlie Manx som alltid dukker opp i en Rolls Royce Wraith (1938 - modell) og på bilskiltet hans står det nemlig NOS4A2. Han er barnekidnapper, og har evnen til å kjøre inn i vår verden og inn i en annen verden som han kaller Christmasland. Der er det jul dag og natt, hver dag, året rundt. Det er dit han frakter med seg de kidnappede barna, men det er bare en unge som klarer å flykte, og det er Victoria McQueen. Deres vei møtes også igjen senere i livet. Er hun like heldig da?

NOS4A2 har blitt beskrevet som horror, noe jeg er litt uenig i da den ikke har skremselsfaktorer og mangler andre faktorer for å kalle den "fullkommen" horror. Vil heller si den bekker litt mot thrillersjangeren, nærmere bestemt mørk thriller, men det er ikke noe negativt med det. Selv om horror er min favorittsjanger, så er thrillere slett ikke verst det heller, så lenge man treffer på de "riktige" bøkene. Boka kan virke uoverkommelig siden den er på over 700 sider. Det er ingenting å frykte fordi lesingen går lett, nesten av seg selv, så det føles ikke ut som man leser en stor bok. Joe Hill skriver veldig flytende og karakterene i seg selv er spennende. Han klarer å holde interessen og nysgjerrigheten oppe hele veien.

Selv om Joe Hill ikke kan måle seg med sin far så er han heller ingen uvitende forfatter og han har faktisk talent. Han har noe å bidra forfatterbransjen med. Dette kommer ikke til å bli min siste bok av ham. Så er spent på å utforske forfatterskapet hans videre.
  
NOS4A2 er kanskje den mørkeste boka jeg har lest så langt i år og bør kanskje ikke leses av småbarnsforeldre.

Bakpå:

"Etter å ha lest denne boken, vil leserne 
aldri høre julesanger på samme måte igjen."
LIBRARY JOURNAL

Victoria McQueen kan krysse grensen over til en annen verden skjult bak vår egen. Men en annen som stadig reiser frem og tilbake, er den onde Charlie Manx. Han kidnapper barn i sin sorte 1938 Rolls - Royce Wraith ved å love dem et besøk i Christmasland, et sted hvor hver dag er juledag og hver kveld er julaften. Dessverre ligner Christmasland mer på et marerittlandskap.Originaltittel: NOS4A2
Norsk tittel: NOS4A2
Forfatter(e): Joe Hill
Sjanger: "horror", thriller
Målgruppe: voksen
Antall sider:
703
Forlag: William Morrow
Norsk forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2013
Min utgave: 2016 (Pocket)
Lest: 27.05. - 12.06. 2016
Kilde: fra egen boksamling
Plot
:5 (Et spesielt plot som skiller seg litt ut).
Tittel: 6 (Original måte å skrive det på).
Omslag: 5 (Enkelt og greit, samtidig kreativt).
Baksidetekst: 5 (Høres ut som spesielt og unikt plot). 
Skrivemåte: 4 (Flytende og detaljrikt. Selv om boka er tykk så føles det ikke ut som om man leser en murstein for det er en fin flyt i teksten).
Favorittkarakter: Victoria. Hun er modig og fargerik karakter. Et friskt pust.
Slutten: 3 (Slutten ble noe slapp og skuffende i forhold til resten av boka).
Høydepunkt: Lettlest til tross for størrelsen av boka, mye innlevelse og godt plot.
Lavpunkt: Ikke akkurat en horrorbok, litt skuffende sådan, men mørk og dyster likevel.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2016

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar