14. april 2013

Ved elven av John Hart - fengslende krim fra begynnelse til slutt

Far ble hvit i ansiktet.
"Ikke meg," sa jeg.
Jeg snudde meg for å gå. 
Og jeg visste at han ikke ville forsøke å stanse meg.
Det er ikke alltid like lettt å stole på folk ...

Adam Chase er en ung mann med en trøblete fortid. Han har ikke vært hjemme hvor han vokste opp på fem år. Han ble frikjent for mord i den lille småbyen og sverget på at han aldri ville komme tilbake. Men en telefonsamtale fra en gammel venn gir ham ikke mye valg. Etter mye om og men, vender han tilbake til tross for at han lovte seg at han aldri ville sette sin fot der igjen. Å møte gamle venner, famile, og gammel kjæreste gjør det ikke lett. Vonde minner og følelser dukker opp igjen. Han støter også på mennesker som fremdeles tror han er skyldig - at han er en morder. Ting blir heller ikke lettere for Adam når nye lik dukker opp etter hans ankomst. Hvordan skal han bevise at han ikke er den som står bak mordene, og vil han og resten av familien bli det samme igjen eller er alle forholdene ødelagte?

Jeg har mange, både leste og uleste bøker i hyllene, men som den bokelskeren jeg er har jeg aldri for lite bøker, bare for lite hyller ... Til påsken ville jeg bestille meg en krimbok, gjerne av en forfatter jeg aldri hadde lest noe av tidligere, og det angrer jeg meg ikke på at jeg gjorde. På den måten oppdaget jeg John Hart. Jeg har lagt merke til navnet hans mange ganger, men aldri lest noe av bøkene hans. Men jeg er glad for at jeg har gjort det nå. Av og til har jeg en tendens til å lese bøker av de samme forfatterne, gjerne innenfor krim, men det gjør godt å forandre litt på både forfattere og sjangre for å utvide horisonten som leser. Og på denne måten oppdaget jeg John Hart.

I dette tilfellet var det ikke selve krimsaken som var det mest spennende med boka, men heller persongalleriet. Hart skriver meget fengslende om mange av karakterene og det gjorde det lettere for meg å knytte meg til dem, spesielt hovedkarakteren Adam Chase. Han prøver bare å gjøre det som er rett her i livet, men istedet går mye galt. Han minner meg litt om meg selv. Hart skriver også om de andre karakterene med stor innlevelse og empati. Vi blir godt kjent med hvordan de ser ut, hva de tenker og føler, og hvorfor de gjør som de gjør. Det gjør hele boka så medmenneskelig eller hvordan jeg skal forklare det uten at jeg høres gal ut... Jeg får sympati for disse menneskene og håper bare at alt vil gå bra til slutt til tross for at alt ser fryktelig mørkt ut.

Som sagt begynte jeg på denne boka i påskeferien og jeg brukte lang tid på å lese den, ikke for at den var kjedelig, men fordi jeg ville ikke at boka skulle ta slutt så fort. Derfor drøyde jeg boka så lenge som overhode mulig. Jeg ville ikke gi slipp på denne Adam Chase så fort og alle de andre. Mange ganger var det som å være i boka. Det føltes ikke ut som om man leste, men at man selv var i selve storyen og prøvde å legge bitene på plass sammen med persongalleriet. Jeg ble til og med så begeistret for Harts skrivestil at jeg bestilte meg Brødrene fra Iron House før jeg var ferdig med Ved elven. Så jeg gleder meg virkelig til å ta fatt på flere av hans bøker!

Dette er en bok bestående av solid persongalleri, miljøskildring, og spenning. Hart skriver med stor innlevelse og lar oss få gå i dybden på karakterene. Ved elven er min første bok av Hart, men definitivt ikke den siste!
Bakpå:

Fem år etter at han ble frikjent for drap, vender Adam Chase tilbake til sin barndoms by, men der møter han en utbredt mistanke om at han likevel var skyldig i forbrytelsen. Han forsøker å gjenoppta kontakt med familie, kjæreste og venner, men kort tid etter hjemkomsten blir han antastet og banket opp. Når nye lik begynner å dukke opp, vender hele byen seg mot ham. Han oppdager gradvis at menneskene han har kjent hele livet, bærer på uhyggelige hemmeligheter - og at sannheten om drapet han ble tiltalt for, er mer skremmende enn han kunne ha forestilt seg.

"Hart sjonglerer behendig med et stort persongalleri og flere itrikate handlingstråder, og når han begynner å veve dem sammen - ja, da tar den virkelige magien til. I sannhet en storartet roman."
BOOKLIST

"Det utgis fp bøker som med det rette kan kalles 'påkrevet lesing', men dette er en av dem."
CHICAGO SUN - TIMES

"Spenningsmomentene og grøssene følger hverandre i et rasende tempo."
THE WASHINGTON POST
Originaltittel: Down river
Norsk tittel: Ved elven
Forfatter(e)
: John Hart
Sjanger: Krim, spenning
Målgruppe: Voksen
Antall sider: 317
Forlag: Minotaur Books
Norsk Forlag: Font forlag
Utgitt:
2007
Min utgave:
2011 (Innbundet)
Lest:
29.03 - 13.04, 2013
Kilde:
Kjøpt
Plot:
4 (Selve krimsaken var ikke helt det store).
Tittel:
4 (Enkelt og greit, ikke noe mer enn det).
Omslag:
5 (Vakkert! Skumringstime, min favoritttid på døgnet og bruken av favorittfargen min, som er blått, gjør hele omslaget vakkert. Har nesten lyst til å stå på den brygge selv og speide ut over vannet).
Baksidetekst:
5 (Må jo bare lese denne boka)!
Persongalleri:
5 (Syns karakterene er mye mer spennende enn selve handlingen, men det gjør ikke noe).
Skrivemåte:
5 (Skrevet med stor innlevelse og det er lett å se for seg både personene og miljøet de befinner seg i).
Favorittkarakter:
Adam Chase. En jordnær fyr som prøver å gjøre det rette selv om det meste går galt.
Slutten:
5
Høydepunkt:
Karakteroppbyggingen. Samspillet mellom dem. Syns det var mer spennende enn selve storyen.
Lavpunkt:
.Ikke den mest spennende krimsaken jeg har lest om, men Hart skriver så spennende at han kunne ha skrevet om hva som helst. Han ville garantert ha skrevet en spennende bruksanvisning også.
Terningkast:
5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2013

3 kommentarer:

 1. Flott og grundig omtale av ei god bok!
  Eg er veldig enig med deg i at bøkene til John Hart bør lesast sakte, slik at ein får med seg alle detaljar, både det språklege og det innhaldsmessige.
  Eg har lese alle fire bøkene Hart har gitt ut no, for nokre få timar sidan fullførte eg Løgnenes konge. Den får terningkast 5 frå meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Og takk for fin tilbakemelding:)
   Ja, jeg er enig med deg. Harts bøker må leses sakte til tross for at jeg bare har lest en bok om ham. Han skriver på en måte slik at man oppfatter at det er mer mellom linjene. Det like jeg godt. Og jeg ser frem til å lese flere av hans bøker. Har allerede Brødrene fra Iron House, Kommer til å lese den i nærmeste fremtid:) Er glad jeg tok sjansen på å prøve meg på en av bøkene hans:)
   God kveld:)

   Slett
  2. en bok av ham skulle det stå, ikke om ham. Beklager den. Skriver litt fort en del ganger i kommentarene mine:)

   Slett