10. april 2013

Killing Mr Griffin av Lois Duncan - fengslende psykologisk thriller for ungdom

Mark and David were on their knees beside him.
"So how does it feel?" Mark was askig in a high, nasal twang, as though he had just been imported from the back hills of the Ozarks. "How do you like it being on the ground for a change? It's not so great is it, being down where people can walk on yu? Well, now you know how your students feel all the time."
 Ikke alt går etter planen...

En eller annen gang i livet har vel alle opplevd å ha en lærer som man absolutt ikke liker. Boka Killing Mr Griffin handler nettopp om dette. Om en lærer som terroriserer elevene sine og gjør som han gjør for at de skal yte sitt beste. Men enkelte av disse elevene tar det ille opp, og bestemmer seg for å gjøre noe med det. En vennegjeng får nok av Griffins strenghet og kvasshet, at de planlegger en hevn som skal få ham til å kjøle seg ned. Men kommmer det til å funke?

Jeg har aldri lest noe av Lois Duncan før, og jeg skjønner ikke hvorfor, for den dama er virkelig god til å skrive både om personer og miljø. Det er som å være i boka, man ser hvordan karakterene ser ut og det føles ut som om man kjenner dem. Hun beskriver også om tillit blant karakterene, svik og hysteri meget godt. Situasjonen denne vennegjengen er i er så intens at stresset og oppstemtheten de føler er til å ta og føle på.

Det er også en underlig vennegjeng det er snakk om. De er av rake motsetninger. Mark er den såkalte lederen. Han er rasjonell, den kule og meget løsningsorientert. Det er ham de går til hvis det skulle være noe. Dave er kanskje Marks mest fortrolige. Han er også poulær på skolen, men hjemme er alt så mye annerledes. Han har mye ansvar som mange på skolen ikke vet om. Betsy er også en del av gjengen. Hun er en av skolens vakreste, i alle fall tror hun det selv og er vant til å få det som hun vil. Meget bortskjemt og kan lett bli betraktet som typisk bitch av andre. Det siste leddet i gjengen er Jeff. Han ble jeg aldri klok på. Det virker ikke helt som han selv vet hvem han er eller hvor han hører til. Det virket som om han bare var en del av gjengen. Disse ungdommene er så grusomme at de til og med knytter et såkalt vennskap til klassens nerd, Susan. De trenger en som er skikkelig uskyldig til å være med og fullføre det ondskapsfulle oppdraget de planlegger.

Det mest interessante med denne boka er ikke selve hevnen, men hvordan denne vennegjengen påvirker hverandre. Det er helt klart at det er Mark som har den største innflytelsen og det er svært fascinerende hvor stor tillit de andre har til ham. De klarer ikke å se gjennom ham, hvordan han egentlig er selv om de tilbringer hver dag sammen med ham. Han er utspekulert og kald, men de andre ser det bare ikke. Og et genitrekk Duncan har gjort er at vi får vite alles perspektiv unntatt Marks. Vi får aldri vite hva han tenker og hvorfor han gjør det han gjør. Vi får bare vite hvordan han er gjennom andres øyne. Det gjør ham mer interessant.

Eneste jeg savnet litt i boka generelt var mer bakgrunnstoff og mer kjennskap til Mr Griffin. Syns jeg fikk vite litt for lite om ham generelt. Jeg mener ikke hele livshistorien hans, men få vite litt mer om personligheten hans. Få vite litt mer om ham som lærer, og ikke bare som et offer. Det er vel det eneste "negative" jeg vil si om Killing Mr Griffin. Og en annen ting jeg savnet i boka, og som irriterte meg er at dette er ikke "originalhistorien" fra 1978. Utgaven jeg har er oppdatert til moderne tider hvor Google og iPhone er nevnt, noe som er litt skuffende, for jeg vil gjerne lese originalboken en gang.

Som mange sikkert allerede vet er også Killing Mr Griffin filmatisert (1997). Så den for mange år siden, men husker ikke mye av den, bare at den var sær. Men har i ettertid alltid hatt lyst til å lese boka. Det lille jeg husker av filmen er at den var ikke så imponerende så jeg vil anbefale boka først. Sånn er det bare. Bøkene er som regel bedre enn filmatiseringene.

Lois Duncan er ikke bare kjent for denne boka/filmen, men også for tittelen I know what you did last summer. Den er som kjent også filmatisert og jeg har sett den flere ganger selv om den ikke er noen favoritt, men jeg er svak for skrekkfilmer generelt. Og etter å ha lest Killing Mr Griffin fikk jeg meget lyst til å lese I know what you did last summer også, og den er allerede bestilt!
Bakpå:

Most of Mr Griffin's students take his class for extra credits. Every little helps, right? But there's one thing that no college wants to see on an application: murder.

When a group of students decides to teach Mr Griffin a lesson for his strict methods, they only intended to scare him. But sometimes plans go wrong.

Horribly, horribly wrong.
Originaltittel: Killing Mr Griffin
Norsk tittel: Ingen norsk utgave
Forfatter(e)
: Lois Duncan
Sjanger: psykologisk thriller, spenning
Målgruppe: Ungdom
Antall sider: 262
Forlag: Atom
Norsk Forlag: Ikke utgitt på norsk
Utgitt:
1978
Min utgave:
2011 (Pocket)
Lest:
05.04 -07.04,2013
Kilde:
Kjøpt
Plot:
5 (Spennende og utspekulert).
Tittel:
6 (Mørk og herlig).
Omslag:
5 (Enkel og grei. Atmosfærisk).
Baksidetekst:
5 (Jeg er solgt).
Persongalleri:
6 (Mange interessante karakterer).
Skrivemåte:
5 (Duncan kan virkelig få lesere til å se godt inn i personene).
Favorittkarakter:
Mark, selv om han ikke er helt god. Men syns han var mest fascinerende av dem alle, selv om han var kald og ondskapsfull.
Slutten:
5 (Ikke noe storslagent, men en grei slutt. Kunne ikke ha sluttet annerledes)
Høydepunkt:
Beskrivelsene av karakterene.
Lavpunkt:
.At boka er oppdatert til moderne tider og vil gjerne vite mer om Mr Griffins læremetoder.
Terningkast:
5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2013

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar