Hobbybøker

23. august 2015

Blodspor i Klondike av Johan B. Mjønes - man får lyst til å bli eventyrer. Det er jo lov å drømme ...

Leif pustet ut. Det var noe i luften. Han slapp snøankeret. Det var idioti å stanse nå som han holdt så god fart, men han gjorde det likevel. Hundene var stille. Ikke et bjeff. Ingen klirring fra seletøy og remmer, alt var stille. Det hadde ikke vært vindstille tidligere i løpet, men det var det nå, selv om landskapet var åpent på alle kanter. Leif løftet blikket. Norton Sound lå i sør, bare åpne hvite sletter mot nord, øst og vest. Det var helt uvirkelig med vindstille her.
Eventyrlig bok for ungdom. Fascinerende samspill mellom menneske og hund ...

På ungdomsskoletiden leste jeg stort sett Stephen King bøker (min store forfatterhelt), men jeg leste også en del Jack London bøker som er kjent for sine villmarksromaner. Hvem ønsker vel ikke å forlate sivilisasjonen en gang i blant, drite i alt og alle og bare være i ett med naturen? Jeg hadde mest sannsynligvis rotet meg bort eller omkommet ved et uhell etter kun en dag, men det er jo lov å drømme. Bare flykte ut i naturen og aldri komme tilbake. Det er jo en spennende tanke.

Forfatter Johan B. Mjønes er opprinnelig fra en av mine nærmeste "byer" Orkanger, men er bosatt i Oslo. Han skriver bøker for ungdom. Blodspor i Klondike handler om en gutt som drar til USA og deltar som verdens yngste deltager i et hundesledeløp. Hundesledeløpet er i Alaska og Leif, til tross for at han bare er en ung tenåring, har gjort mange forberedelser til løpet, og har jobbet med hundene i lang tid.

Underveis i løpet møter Leif og hundene på mange ufordringer, og boka tar opp et aktuelt tema; nemlig global oppvarming, og hvordan det kan gå begge veier. Hvordan det kan ødelegge for mennesker, dyr og natur. Og Leif møter også på enda større farer som kan sette livet hans på spill når han kommer over noe helt spesielt ...

Jeg har aldri lest noe av Johan B. Mjønes før, og selv om Blodspor i Klondike er bok to i trilogien om Leif, kan den fint leses som enkeltstående. Jeg følte ikke at det var noe som "manglet" selv om jeg ikke leste første bok. Man føler seg ikke "lost" av den grunn.

Det som irriterer meg litt angående ungdomsbøker generelt er at det nesten alltid må inneholde en kjærlighetshistorie. Skjønner jo at det er spennende å lese for ungdom, men synes at kjærlighetsdelen var både unødvendig og malplassert i denne romanen. Det hørte ikke på en måte med, og historien var bra nok som den var uten denne kjærlighetsdelen.

Blodspor i Klondike er en bok med mye action, og det er godt å lese en ungdomsbok som ikke inneholder vampyrer eller karakterer som har magiske krefter. Har ikke noe i mot å lese slike bøker, for det leser jeg mye av, men av og til er det greit å lese noe helt annet, blant annet en roman fra villmarken som kunne ha hendt i virkeligheten.

Ps: Yndlingshunden til Leif heter Buck. En hund i Jack Londons "The Call of the Wild" heter også Buck.
Bakpå:

EVENTYR I ALASKA

16 år gamle Leif er på vei mot en sensasjonell
plassering i verdens tøffeste hundesledeløp,
Iditarod, da været slår om.
Alene i ødemarken oppdager Leif at sterkere
krefter enn en snøstorm ønsker å hindre ham i
å komme levende hjem,

FOR SNØEN OG FRYKTEN HAR DEN SAMME FARGEN.
Originaltittel: Blodspor i Klondike 
Forfatter(e): Johan B. Mjønes
Sjanger: villmarksroman
Målgruppe:
ungdom
Antall sider:
178
Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2014
Min utgave: 2014 (Innbundet)
Lest:
05.07. - 09.07. 2015
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot:
4 (Spennende historie som tar mange vendinger).
Tittel:
5 (Opprinnnelig grunnen til at jeg hadde lyst til å lese boka).
Omslag:
5 (Levende og man får lyst til å gå inn i bildet).
Baksidetekst:
4 (Minner meg om Jack London type bok, og det gjør meg interessert).
Skrivemåte
:
4 (Litt forutsigbart for oss voksne, men småspennende likevel).
Favorittkarakter:
Hunden Buck. Man får lyst på en hund som ham.
Slutten: 3 (Som forventet og ikke noe ekstraordinært, men en grei slutt).
Høydepunkt:
Sjeldent man finner villmarksromaner for ungdom og ungdommer må jo lese andre ting enn bare vampyrer hele tiden.
Lavpunkt:
Litt forutsigbart for oss som er litt eldre enn målgruppen boka er beregnet for, men underholdende likevel.
Terningkast: 4
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2015


6 kommentarer:

  1. Ahh, dette var en ny type ungdomsbok ja for å si det sånn! Original ide, og bra at den er på markedet. Noe som vil interessere både jenter og gutter. Mulig jeg gir den en sjanse :D
    - Siri

    SvarSlett
    Svar
    1. Håper du gir den en sjanse for dette er en ungdomsbok som skiller seg litt ut fra de andre. Det er jo så mye fantasybøker for ungdom for tiden at det er kjekt at noen kommer med noe annet også. Vel verdt å lese:)

      Slett
  2. Håper å få tid til å lese denne. Spennende å lese omtalen din, selv om jeg syntes coveret er isende kaldt, for denne varme sommerdagen :) Takk for atter et flott lesetips Ina!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ingen årsak, Tine:) Håper du hiver deg over boka fordi den er så verdt det:) Ja, til flere villmarksromaner:) Det er en spennende kategori.

      Slett
  3. Denne husker jeg som voldsomt spennende, deretter rolig, og vips superspennende igjen. Leste også første boken i serien, og syns han hevet seg 10 hakk. Er spent på den tredje boka som utgis nå i høst om jeg husker riktig.

    Kjempepluss for samfunnsengasjement!

    SvarSlett
    Svar
    1. Opplevde det samme. Super begynnelse, midtdelen ble forholdsvis roligere og så tok deg seg opp igjen:) Håper jeg får med meg første og den tredje boka også. Det hadde vært kjekt:)

      Og jeg sier ikke nei takk til villmarksromaner og med et snev av global oppvarming i. Det er et spennende tema:)

      Slett