Hobbybøker

11. januar 2015

Begravelsesriter av Hannah Kent - ingen favoritt, men en viktig bok å få med seg likevel

Margrét kremter.
"Jeg kommer ikke til å tolerere vold. Jeg aksepterer ikke unnasluntring. Frekkheter, noe upassende, sommel, tyveri, knep og lurerier, så jager jeg deg på dør. Jeg kommer til å dra deg ut av gården etter håret, hvis jeg må. Er det forstått?"
    Hun venter ikke på noe svar. Hun vet at jeg ikke har noe valg.

Møt Agnes, som venter på sin egen henrettelse ...

Vi reiser langt tilbake i tid. Helt tilbake til 1829 og vi blir dratt til Island. Der møter vi Agnes Magnúsdóttir, som er dømt til døden. Grunnen? Hun er medskyldig i drap sammen med to andre. Som straff blir hun og de to andre satt til å bo og jobbe på hver deres gård hos en fremmed familie til de blir henrettet. Agnes blir plassert hos familien Jónsson som består av to voksne, og to småjenter. Stemningen blir temmelig anspent når Agnes kommer for å bo hos dem, men de blir tvunget til å samarbeide alle sammen for det er snakk om tøffe kår. I mellomtiden må Agnes ha kontakt med en prest. Det er en ordre fra sysselmannen Blöndal. Det er et kristent samfunn hun  befinner seg i og sysselmannen forventer at Agnes skal skal bli "frelst", i det minste føle anger. Agnes sender brev til hjelpepresten Tóti og vil ha ham som veileder/samtalepartner frem til hennes dødsdag. Kommer han til å gjøre det lettere for henne til den dagen hun skal dø og vil hun noen gang komme overens med familien hun bor hos? Vil de andre få et annet inntrykk av henne eller kommer hun bare til å bli sett på som morderske?

Hadde ikke hørt noe om forfatteren eller boka da jeg fikk den, men ble interessert på grunn av tittelen. (Jeg vet ikke hva det er med meg og mørke titler, men jeg har sansen for det). Og jeg håpet at innholdet var like mørkt som tittelen, og det var det også. Dette er ingen lystbetont lesing, langt der i fra, og jeg liker mørkt lesestoff. Og samtidig er visse situasjoner og karakterer i boka basert på virkelige hendelser. Det er en røff historie om skyld, uskyld, om å passe inn, og det å føle seg utstøtt.  Det er vel ingenting som er verre enn at folk tenker det verste om en. Bli satt i bås. Det er vel det boka dreier seg om og hvordan takle det. Av og til tar livet en vending som vi ikke liker og vi må betale for det på en eller annen måte. Sånn er det med Agnes også. Hun blir stadig sett på som en morderske. I andres øyne blir det ikke forandret og det må hun leve med helt til hun blir henrettet. Er det bedre å leve enn å dø, da? Hva er forskjellen? Det er spennende når hun flytter inn hos en fremmed familie som må forholde seg til henne, enten de liker det eller ikke. Hvordan takler de det og har de noe annet valg enn å prøve og komme overns?

Det er også spennende å lese om en annen tid. Da folk hadde lite å rutte med og levde i tøffe kår. De måtte bare berge seg med det lille de hadde, uansett vær. Og det var interessant å lese om hvordan Agnes forholdt seg til forskjellige personer, hvordan ting utviklet seg, samme om det er positivt eller negativt. Hun vet hun skal dø, men likevel holder hun seg kald og lar livet gå sin gang. Det mest interessante med boka var å lese om Agnes og hennes ensomhet. Det er ikke bare nå mens hun venter på sin henrettelse hun føler seg ensom, men hun har vært ensom store deler av livet. Hun hadde så og si nesten ingen nære relasjoner og har vært vant til denne tomheten hun føler ganske lenge. Hennes kamp mot det var både realistisk og interessant å lese. Det sier mye om henne som person.

Begravelsesriter var en dyp og mørk lesing basert på virkelige hendelser som setter ting i perspektiv. Hva ville man ha gjort hvis man selv var i en slik situasjon? Mange interessante spørsmål dukker opp underveis mens man leser. Dette er en bok som er lett å leve seg inn i og man blir kjent med mange av karakterene, både deres gode og mindre gode sider. Det ble ingen favorittbok for min del. Jeg savnet mer intensitet og forventet vel noe enda mer rystende. (Det er vel ingenting som sjokkerer meg for tiden, virker det som ...) Selv om det ikke ble noen favorittbok, er det en viktig og interessant bok å få med seg likevel, spesielt hvis du liker historiske romaner.
Bakpå:

"En bemerkelsesverdig bragd."
Sunday Times

Island, 1829. Agnes Magnúsdóttir dømmes til døden for medvirkning til et brutalt dobbeltdrap. Før henrettelsen kan finne sted, blir hun innkvartert på gården til lensmann Jón Jónsson, hans kone og deres to barn. De er alle skrekkslagne over å dele husvære med en morderske, og unngår henne som best de kan.

Den eneste som vil ha noe med henne å gjøre, er den unge hjelpepresten Tóti. Han er utnevnt til hennes åndelige veileder og føler seg kallet til å redde hennes ellers fortapte sjel.

Sommer blir vinter. Gårdslivets utfordringer tvinger hele husholdningen til å jobbe sammen, og gradvis begynner Agnes' dramatiske historie, fylt av lengsel og svik, å komme for en dag. Men henrettelsesdagen nærmer seg brenner ett spørsmål seg fast:
Er hun uskyldig?

Begravelsesriter er en dypt gripende roman om personlig frihet, basert på en sann historie; fascinerende fortelling om avstanden mellom hvem vi anses for å være og hvem vi selv mener vi er, og de mange måtene vi risikerer alt for kjærligheten.

"Vakker og fengslende."
The Guardian
Original tittel: Burial Rites
Norsk tittel: Begravelsesriter
Forfatter(e): Hannah Kent
Sjanger: historisk roman
Målgruppe: voksen
Antall sider: 366
Forlag: Little, Brown and Company
Norsk Forlag: Schibsted
Utgitt: 2013
Min utgave: 2014 (Innbundet)
Lest: 28.12. 14. - 02.01.2015
Kilde: leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
5 (Spennende og tankevekkende tema).
Tittel
:
5 (Dystert og det liker jeg).
Omslag:
3 (Vakkert, men litt tamt).
Baksidetekst:
4 (Vekket nysgjerrigheten min litt og håpet innholdet var like dystert).
Persongalleri:
4 (Mange sterke personligheter man blir kjent med underveis. Både positivt og negativt).
Skrivemåte:
5 (Ingen tvil om at Hannah Kent kan å skrive. Hun skriver med glød, men noen scener/handlinger blir litt gjentagende).
Favorittkarakter: Agnes. Jeg er langt i fra noen feminist selv, men liker måten Agnes er fremstilt på. Hun er sterk uansett hva som venter henne.
Slutten: 4 (Forutsigbart, men kunne vel egentlig ikke ha sluttet på en annen måte heller).
Høydepunkt: At boka er basert på virkelige hendelser og karakterer. Dystert innhold.
Lavpunkt: Den overrasket meg ikke på en måte som jeg hadde håpet den ville gjøre. Og sporene som satt igjen, ble ikke så dype ...
Terningkast: 4
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2015

Boktrailer:


6 kommentarer:

  1. Nå tenker jeg: Så flott at jeg sliper å lese denne boken :-D
    Jeg ha liksom ikke orket å begynne på den, men samtidig tenkt at det sikkert er en viktig bok man kan lære noe av. Så det var "fint" at du ikke likte den for da trenger ikke jeg lese den :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Haha:) Men jeg likte jo boka godt da selv om jeg "bare" ga den en firer. Selv om boka var forutsigbar likte jeg at boka inneholdt en sterk historie. Så jeg anbefaler den gjerne selv om det ikke ble en favoritt. Jeg har ikke sagt noe om at jeg ikke liker den ...

      Slett
  2. Denne har jeg på vent. Har hørt så mye bra om den , så jeg må få lest den snart.. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Boka har en god og viktig historie. Likte boka bedre enn forventet. Spent på hva du mener om den:)

      Slett
  3. Jeg har ikke lest boken, men jeg er veeeldig glad i historiske romaner! Så dette kunne vært noe for meg, og har aldri lest noe plassert i Island før. Så bonus :D
    - Siri

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tror denne boken er noe for deg etter å ha lest bloggen din en stund. Så tror du vil like den. Spent på din mening:)

      Slett