Hobbybøker

12. april 2013

Svarte Mathilda II av Tor Arve Røssland - ikke en uforglemmelig oppfølger, men det gir mersmak

Elisabeth såg ned på dei blodige føtene sine og kjempa for ikkje å gråte. Kunne ikkje Gry berre gå ned på rommet sitt? Elisabeth visste ikkje korleis ho skulle forklare alt dette, hovudet var tomt. Kom ikkje på ei einaste løgn som kunne verke truverdig.
Kan forbannelser oppløses?

Elisabeth er med venninnen Gry på språkreise til Italia. Elisabeth håper at denne turen vil gi henne andre tanker etter å ha vært gjennom en tung og skremmende periode. De ankommer et enormt herskapshus som de skal bo i den sommeren. De gleder seg til oppholdet selv om familien de bor hos virker litt merkelige iblandt. Hva gjør vel det? Jentene er tross alt i Italia hvor de skal tilbringe tiden med spennende folk og ikke minst kjekke gutter, noe Gry er spesielt begeistret for. Elisabeth og Gry er venninner til tross for at de er like forskjellige som dag og natt.

Selv om Italia og nye omgivelser vil gjøre det både sunt og godt for Elisabeth som har opplevd mye vondt i det siste, virker det ikke som om hun får fred for hverken trøbbel eller Svarte Mathilda. Svarte Mathilda var en skikkelse hun knyttet kjennskap til da hun og moren henes flyttet til en leilighet utenfor Bergen. Hjemme på badet opplevde hun alltid rare ting, og det hadde en tilknytning til det store speilet. Det viste seg at skikkelsen Svarte Mathilda bodde i det speilet og hun dukker opp når man sier navnet hennes et visst antall ganger. Siden da har det vært den ene tragedien etter den andre for Elisabeth, og det ser ikke ut til å stoppe selv om hun er i Italia. Det skjer alltid med noen nær henne. Klarer hun å sette en stopper for det eller er det en evig forbannelse takket være Svarte Mathilda?

Svarte Mathilda II er som opplagt oppfølgeren til Svarte Mathilda I som kom ut i 2010, og var en stor suksess blant yngre ungdom. Den ble til og med nominert til Uprisen samme år som boka ble gitt ut. Boka var opplagt til å få en fortsettelse, og Svarte Mathilda II ble resultatet. Slett ingen dum avgjørelse.

I denne oppfølgeren blir vi enda bedre kjent med hovedpersonen Elisabeth. Hun blir også bedre kjent med seg selv og sine "evner". Etter opplevelsene med Svarte Mathilda skjønner hun at det er ikke bare gjennom speilet (slik som selve vandrehistorien tilsier) at hun kan kommunisere med henne og oppleve andre merkelige ting. Hun ser ting ingen andre ser og kan kommunisere med det overnaturlige. Hun syns selv det er en skremmende situasjon, men på en måte godtar hun det også. Det er bare det at de som bor i herskapshuset betrakter henne som rar, til og med venninnen hennes Gry skjønner ikke hva det er som foregår med Elisabeth. Hvorfor oppfører hun seg så rart og hvordan vet hun om en del ting angående familien de bor hos, som de aldri har fortalt noe om?

Parallelt med historien om Elisabeth, Gry og legenden om Svarte Mathilda, blir vi tatt tilbake i tid, nærmere bestemt 1800 - tallet. Om en gutt som heter Sivert som er sammen med faren sin og en annen fyr i skogen. Sammen stjeler de ting for å overleve. Men hva har han til felles med den moderne tiden, Svarte Mathilda og jentene, Elisabeth og Gry? Hva knytter dem sammen?

Selv syns jeg det er spennende med bøker som både skifter synspunkter og paralelle historier. På den måten blir ikke historier eller innholdet i en bok så monotont. Det løfter alt litt opp og sammen blir det sydd sammen. Det er kreativt og engasjerende. Samtidig syns jeg det er sjarmerende å lese på nynorsk. Hadde fryktelig ansgt for nynorsk da jeg gikk på skolen, men det gikk heldigvis over i voksen alder. Tor Arve Røssland beskriver enkelte personer godt, hvordan de er og hvordan de oppfatter hverandre. Det eneste jeg savner litt i skribleriene hans er beskrivelsene av Svarte Mathilda. Skulle ønske han ga litt mer detaljer om hvordan hun ser ut. Gi oss et skikkelig innblikk i hvor grusom hun ser ut og hvorfor hun er som hun er. Savnet mer detaljert skriving om henne.

Svarte Mathilda 11 er ikke akkurat den beste oppfølgeren gjennom tidene, men den vil gi den yngre ungdom (alder fra 12 - 16) en fin og grøssende god leseopplevelse, og kanskje vil de sette pris på grøssersjangeren i nærmeste fremtid?

Tusen takk til Tor Arve Røssland og Samlaget for leseeksemplar.
Bakpå:

Elisabeth gler seg til språkskule i Italia. Ho og venninna Gry blir innljoserte i eit herskapshus i utkanten av Verona, men anar fort at ikke alt er som det skal vere i familien dei bur hos. Kvifor oppfører dei seg så rart? Og kva betyr den mystiske meldinga frå bibliotekaren Viggo? Har han funne ut meir om Philip si forsvinning? 

Parallelt med denne historia blir vi tatt med tilbake til Hardanger på 1800 - talet, til garde Langetun der legenda om Svarte - Mathilda har sine røter. Den demoniske Svarte - Mathilda som gøymer seg i ein spegel ... 

Ein grøssande oppfølgjer til Svarte - Mathilda som blei nominert til Uprisen 2010.



Originaltittel: Svarte Mathilda II
Forfatter(e): Tor Arve Røssland
Sjanger: overnaturlig, grøsser, krim, spenning, mysterie
Målgruppe: Barn/Ungdom
Antall sider: 176
Forlag: Samlaget
Utgitt: 2012
Min utgave:
2012 (Innbundet)
Lest:
27.03 - 11.04, 2013
Kilde:
Leseeksemplar/anmeldereksemplar fra forlaget
Plot:
4 (Spennende og man blir jo litt nysgjerrig på fortsettelsen).
Tittel:
5 (Skulle ha vært med en slags undertittel også, kanskje)?
Omslag:
5 (Spennende motiv og vakre farger).
Baksidetekst:
4 (Må jo vite fortsettelsen).
Persongalleri:
4 (Syns familien jentene bor hos blir litt for diffuse/vage).
Skrivemåte:
5 (Ingenting å si på skrivegleden til forfatteren. Mye levende beskrivelser i enkelte partier).
Favorittkarakter:
Svarte Mathilda selv om jeg savner mer beskrivelse av henne generelt.
Slutten:
4 (Så som så, men vil gjerne vite hvordan denne reisen vil bli senere).
Høydepunkt:
Elisabeths egne reaksjoner på evnene sine og hvordan hun etter hvert takler det.
Lavpunkt:
Litt vage karakterskildringer på enkelte. 
Terningkast: 4
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2013
& Off the shelf 2013

Omtale:
Svarte Mathilda 1

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar