Hobbybøker

13. mars 2013

Tematips #3: Born in the USA


Det er onsdag igjen ...og det er på tide å delta i Bokbloggeirs tematips som går ut på å dele gamle eller nye omtale fra vår egen blogg. Dagens tema er amerikanske forfattere. Og forfatteren jeg vil presentere er Stephen King. Min all - time favorittforfatter. Den fyren kan virkelig å skrive sære og surrealistiske bøker. Og det liker jeg. Favorittboken min av ham er Pet Sematary, men den boka har jeg skrevet og maset om så mye i de årene jeg har vært bokblogger så jeg har tenkt å få en annen bok av ham fram i lyset som fortjener et større publikum og det er: Mørke krefter (The dead zone). Her er omtalen, og den ble opprinngelig publisert på bloggen min 12 juni 2011.





Kanskje ikke. Men noe slikt som et unormalt liv fantes.

Dette at han kunne røre ved ting og plutselig  vite eiernes små hemmeligheter, frykt og triumfer … det var unormalt. Det var ikke noe talent, det var en forbannelse.

Om han nå snakket med denne sheriffen? Det var ikke sikkert at han kunne fortelle ham noe som helst. Men hvis han nå kunne det? hvis han kunne overrekke ham morderen på et sølvfat? Det ville bli pressekonferanse igjen, et heisvingandes oppstyr på grunn av den ufyselige sjete sans.

(Beklager for dårlig bildekvalitet. Måtte ta bilde av boka siden jeg ikke fant den rette utgaven på nettet).


Den sjette sans. Er det en gave eller er det en forbannelse?


Johnny Smith har alt. Han er ung, har en jobb han trives i og er i ferd med å starte noe vakkert med en kvinne han har blitt svært glad i. Etter en kveld på tivoli sammen, blir kvinnen hans, Sarah, dårlig og etter å ha fraktet henne hjem, blir han utsatt for en tragisk ulykke. En bilulykke forårsaker at han blir værende i koma i fire og et halvt år. Når han våkner har mye forandret seg også med ham selv. Når han tar på noen, gjerne ved et håndtrykk, dukker det opp bilder om personen. Bilder som forteller noe om personen. Og noen av disse bildene kan være svært så uhyggelige og skremmende.

Tragedier er noe ingen vil ha, men dessverre skjer det og det er ingenting vi kan gjøre noe annet enn å gjøre det beste ut av det. Slik er det med Johnny også. Han våkner opp etter å ha vært i koma i fire og et halvt år og finner ut at mye er forandret, inkludert ham selv. Han oppdager en evne han ikke før har hatt. Når han tar på mennesker, gjerne ved håndtrykk eller klem får han bilder av personen, noe som forteller om personen og av og til hva denne personen har gjort eller kommer til å gjøre.  Og dette er noe Johnny må leve med enten han vil det eller ikke. Og det skremmer både ham selv og andre. Likevel prøver han å leve et så normalt liv som mulig selv om det ikke er så lett. Det tar tid å venne seg til verden igjen og forandringene etter den lange tiden i koma. Mye har også skjedd i den politiske verden.  Presidenten er ikke lenger den samme som sist før Johnny havnet i koma. Og når en ny valgkamp starter etter at Johnny har kommet i gang med livet igjen, får han dårlige vibrasjoner av spesielt en presidentkandidat og da han møter opp på en av valgkampene til den svært så populære kandidaten, får han tilfeldigvis håndhilse på ham og Johnny får et syn. Et syn som får Johnny til å tenke at den mannen må stoppes til enhver pris.

Jeg har sett mange Stephen King filmer før jeg begynte på bøkene hans så sånn sett blir det litt omvendt, men med Stephen Kings magiske fortellermåte så det gjør det ikke noe. Jeg husker filmen meget godt med den fantastiske Chistopher Walken i hovedrollen. Mange av hans syner og hendelser er jo litt annerledes i filmen enn i boka, noe som er vanlig når det gjelder filmatisering av boka, og allerede tidlig i boka merket jeg at det ting var gjort annerledes. Men som sagt, det ødelegger ikke leseopplevelsen for meg.  Tvert i mot. Som sagt mange ganger før så foretrekker jeg å lese bøkene før jeg ser filmene, men når det gjelder Stephen King syns jeg ikke det gjør noe å gjøre det motsatt for Stephen King har en unik måte å skrive på at man glemmer på en måte at man har sett filmen.

Selv om jeg liker filmen godt, må jeg innrømme at jeg likte boka enda bedre og det var en fornøyelse å bli kjent med Johnny Smith. Han likte jeg svært godt. Han er sjarmerende, masse av galgenhumor (jeg elsker galgenhumor!), og i det hele tatt: En svær spennende fyr! Jeg ville ham bare alt godt uansett hva slags situasjoner han befant seg i. Slike karakterer vil jeg lese mer om.

Og jeg er heller ikke fan av politikk. Nærmeste politikk jeg kom var å se presidentvalget hele natta for å se om Obama vant eller ikke selv om jeg måtte dra hjemmefra kl 09 for å rekke en forelesing og Obama dukket ikke opp på podiet før kl: 06:00 som vinner! Men den eneste grunnen til at jeg fulgte med på presidentvalget den natta er at det faktisk ble interessant og jeg har stor sans for Obama. Han virker som en kjekk fyr. Og jeg måtte bare se om han vant eller ikke … Men ellers så gir jeg mildt sagt blaffen i politikk. Det er stort sett trøtte greier. Og selv om den andre halvdelen av boka best av god del snakk om politikk, så kjedet jeg meg ikke, noe jeg ble svært overrasket. Leste flere timer om natta for jeg hadde det vanskelig med å legge fra meg boka. Jeg måtte vite hva som skjedde videre og leste som besatt hver gang jeg åpnet boka og jeg ror det er den korteste tiden jeg har brukt på en Stephen King bok. Pet Sematary er min absolutte favoritt fremdeles, men Mørke Krefter (The Dead Zone) havner så klart på mine topp 5 favorittbøker av ham. Og jeg er glad jeg endelig leste den i stedet for bare å ha sett filmen. For det er jo mye som er forandret og ikke helt det samme. Boka gir så mye mer og det var leit da jeg hadde lest ut siste side. Det er vel en av de bøkene jeg aldri kommer til å glemme!
Bakpå:
STEPHEN KING

MØRKE KREFTER

”Brown svelget. Da Smith grep hånden hans, hadde han følt noe vondt og skremmende, og i et glimt husket han en landtur som gutt da han plutselig hadde stukket hånden i noe varmt og sleipt. Han hadde sett etter og oppdaget at han hadde stukket hånden ned i et ekornkadaver … Han hadde hylt, og han fikk lyst til å hyle nå også, men disse følelsene ble erstattet av spørsmålet: Hvordan visste han det? Han tok på meg, og dermed visste han det.
Originaltittel: The dead zone
Norsk tittel: Mørke krefter
Forfatter(e)
: Stephen King
Sjanger: horror, krim
Målgruppe: Voksen
Antall sider: 336
Forlag: Signet
Norsk Forlag: Egmont spenning
Utgitt:
1979
Min utgave:
1995 (Pocket)
Lest:
03.06 - 10.06, 2011
Kilde:
Kjøpt
Plot:
6 (Spennende og meget drivende).
Tittel:
5 (Må jo bare lese om hva slags mørke krefter det dreier seg om).
Omslag:
3 (Litt småkjedelig og platt).
Baksidetekst:
4 (Njas ... nok til å gjøre meg nysgjerrig, da).
Persongalleri: 6 (Mange spennende karakterer å bli kjent med. Innholdsrike).
Skrivemåte:
6 (Stephen King er i storform)!
Favorittkarakter:
Johnny. Herlig fyr på mange måter.
Slutten:
6 (Riktig avslutning eller hvordan jeg skal forklare det).
Høydepunkt:
Johnny Smith. En fyr jeg ville bli bedre kjent med og hans utfordring med den overraskende evnen.
Lavpunkt:
Boka er noen hundre sider for kort.
Terningkast:
6


20 kommentarer:

  1. Stephen King är inte en författare i min smak. Läste en bok för länge sedan men tyckte inte om den.

    SvarSlett
    Svar
    1. Du kan ikke bedømme en forfatter kun etter en bok. Det er for dårlig grunnlag. Men, men, hver sin smak og behag. Takk og lov for det:)

      Slett
  2. Stephen King er en god gammel traver. Leste endel av hans bøker for flere år siden. Ble litt mett til slutt, men vurderer for tiden å forsøke meg på hans "Det mørke tårn"-serie. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Har selv lest Stephen King helt siden ungdomsskolen og blir aldri lei. Skjønner ikke hvor han henter inspirasjon fra. Det er for meg en gåte:)

      Slett
  3. Jepp, denne har eg lest, for mange år sidan. Hugsar ikkje så mykje av handlinga, men hugsar at den var grøssande spennande.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, boka er veldig drivende. Vanskelig å legge i fra seg.

      Slett
  4. Anonym00:03

    Bok fra 1980 ... Da var jeg 10 år gammel og fikk ikke LOV til å lese Stephen King. ;-D
    Tusen takk for fint bidrag til tematipset nok en gang. Twitret og delt.

    SvarSlett
  5. Eh...den var utgitt i 1979 da du var 9 år:)

    SvarSlett
  6. Denne boka eller filmen tror jeg at jeg har lest. Leste og så filmene hans for mange år siden.. Lenge siden nå. Den siste boka jeg leste var vel Rose MAdder og Insomnia for ca 10 år siden. Han er en skikkelig bra forfatter som jeg liker veldig godt. Bra at du fikk med ham i denne ukens tematips.:) Pst..jeg leste forresten "Om å skrive" av King, som sistebok, - anbefales. Kjempekoselig fin bok om hans skrivetips samt han egen prosess, hvordan det var for ham å slutte å drikke for eksempel, noe han trodde ville gå utover kreativiteten, men det motsatte skjedde, heldigvis..:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei. Ja Stephen King er genial og i likhet med deg har jeg lest mange av bøkene hans og sett mange filmversjoner av bøkene hans.
      ON writing leste jeg for mange år siden. Det var kjempeinteressant i å få et inntrykk hvordan han jobbet. Måten han oppbygde setninger på, litt om barndommen og hvordan han slet med å bli en forfatter.

      Slett
  7. Ah, Stephen King - jeg har lest noen av bøkene, og sett flere av filmatiseringene. Jeg har noen av bøkene hans på leselisten, og per dags dato ser jeg mest frem til "Det mørke tårn". Fint at du trakk frem denne forfatteren :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ingen årsak, Melusine. Han er jo tross alt The Master of Horror så vi må ikke glemme ham:)

      Slett
    2. Det er sant, og jeg lånte The mist for en tid tilbake - en film jeg likte veldig godt. Så godt at jeg kan godt tenke meg å lese boken. Mestere som dette må ikke glemmes!

      Slett
    3. The mist er en av de bedre SK filmversjonene. Likte spesielt godt slutten:)

      Slett
    4. Ja :)
      Har du anbefalinger til andre filmversjoner som er verdt å se?

      Slett
    5. The shining og the night flier:) andre filmer jeg også vil anbefale er Needful things, storm of the century, misery og needful things. Kos deg:)

      Slett
    6. Ja, selvfølgelig; The Shining! Den har jeg jo sett og likt. Ellers takk for de andre som nå er notert. Jeg har en note-lapp på mobilen som jeg bruker til det. Kanskje jeg finner noen av dem på netflix :)

      Slett
    7. Ingen årsak. The shining er selvsagt den beste. Min favorittfilm gjennom tidene. Digger Jack Nicholson:)

      Slett
    8. Ah, den er jo bare fantastisk! En klassiker!

      Slett
    9. Det er i hvert fall sikkert:)

      Slett