Hobbybøker

8. mai 2024

Månedens Bokanbefaling (april)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
Jaws av Peter Benchley, The Guide av Peter Heller og Hell House av Richard Matheson, er fra egen boksamling

I april leste jeg disse bøkene: 

Lest i kronologisk rekkefølge:

 

Jaws - Peter Benchley

Fortell om deg selv med hell - Kine Jeanette Solberg

Djevelpakten - Max Seeck

I mørket - Cara Hunter

Ulv ulv - Elin Viktoria Unstad

The Guide - Peter Heller

Hell House - Richard Matheson

Ingen lykkelig familie - Shari Lapena


I påska leste jeg selvfølgelig også De dødes tjern av André Bjerke. Men siden jeg har lest den hver påske siden ungdomsskolen, teller jeg den ikke med i 100 bøker i løpet av 2024 utfordringen, siden jeg leser den hvert år. Men den ble altså lest.

Ellers var april ingen stor lesemåned. Likte noen av bøkene, men det meste var dessverre lunkent. Vanskelig å finne noe man liker for tiden. 👿


I april ble 8 bøker lest. Samme antall bøker som i mars.

2 av 6 planlagte bøker ble lest. Se lenger ned i innlegget hvilken bok jeg skal lese, siden jeg ikke klarte alle de planlagte bøkene i april. Da skal jeg lese en bok som jeg ikke leste i fjor eller en bok som er eldre, som jeg fremdeles er interessert i å lese. 

De planlagte bøkene som ble lest, var: Ulv ulv av Elin Viktoria Unstad og Ingen lykkelig familie av Shari Lapena.

Bøker som jeg begynte på før april: Jaws av Peter Benchley, Fortell om deg selv med hell av Kine Jeanette Solberg, Djevelpakten av Max Seeck, og I mørket av Cara Hunter.

Det ble også litt smuglesing. Bøker jeg leste som ikke ble oppført på denne siden mens jeg leste dem: Fortell om deg selv med hell av Kine Jeanette Solberg, I mørket av Cara Hunter, Ulv ulv av Elin Viktoria Unstad og Ingen lykkelig familie av Shari Lapena.

I april ble det bare en femmer.


Og hvilken bok likte jeg best i april?


 
Jaws - Peter Benchley
 
Boka som fyller 50 i år. Boka ble utgitt i 1974 og filmen ble produsert året etter. Boka har store likeheter og en del forandringer, men det går jeg heller nærmere innpå i anmeldelsen.

En kvinne blir meldt savnet, og etter et grusomt funn, vil politisjef Martin Brody stenge strandene for noen dager, Men selv som politisjef for Amity Island, kan han ikke bestemme alt selv. Han har noen folk over seg han også, som han må drøfte med. Amity Island er avhengig av turisme, for at de fastboende skal klare seg hele året. Stenger de nå som 4. juli feiringen nærmer seg, kan det få katastrofale følger. Men da flere haiangrep skjer i løpet av kort tid, føler Martin Brody at han er nødt til å gjøre noe. Er det snakk om en hai, eller flere, og er den bare på gjennomreise? Hvordan kan man vite sånt? Haiekspert Hooper blir kontaktet i håp om å få gode råd.

Vet godt at boka ikke er så godt likt av mange, og kan forstå hvorfor. Det er nok mindre hai i boka, og veldig mye drøfting. Men jeg syntes boka var fascinerende og den har en av de beste introene jeg har lest. Man tenker ikke over hvor mye dyr kan påvirke økonomien for et sted, så syntes den drøftingen var interessant og det var lett å lese noen sider ekstra.

Anmeldelse kommer.
 

Andre bøker jeg gjerne vil anbefale, er:

Hell House: Boka ble utgitt i 1971 og holder seg godt, og mange har nok sett filmen. Dr, Barrett blir kontaktet av en velstående mann, som vil at Dr. Barrett skal undersøke Hell House. Se om det eksisterer spøkelser eller ikke og han får en uke på å gjøre oppdraget. Gjør han det bra, vil han få 100.000 dollar, som Dr. Barrett er noe avhengig av å få. Med seg har han kona Edith, bare fordi hun ikke vil være hjemme alene. Som medhjelpere har han med Fischer og Tanner som begge er et slags medium, og Fischer har overlevd Hell House en gang tidligere. De merker på hver sin måte at huset påvirker dem i en viss grad. Huset var kjent for sine mørke fester og orgier. Tanner påstår at husets tidligere eier hadde en sønn, men hadde han egentlig det?

Sier ikke nei til en bok om hjemsøkte hus. Hadde ikke hatt noe i mot å bo i et hjemsøkt hus selv. Matheson skrev godt i sin tid, og boka har mye stemning og introduserer noen sære karakterer. Selv om boka ikke var spesielt skremmende, var den likevel underholdende, stemningsfull og vel verdt å lese. 

Anmeldelse kommer.


I mørket: Bok nummer to i Adam Fawley serien. Den er om en kvinne og en gutt som tilfeldigvis blir funnet i kjelleren hos en gammel mann. Mannen er gammel og noe forvirret. Selv hevder han at han ikke har sett dem før. På grunn av traumer, er kvinnen i lite stand til å snakke, men Adam prøver å kommunisere med henne skriftlig. Mysteriet består etter hvert av flere aspekter og politiet vet ikke helt hva de skal tro.

Boka består av blandet media. Der forfatter leker seg med forskjellige tekstform, noe som gjorde handlingen mer interessant. Hunter skriver godt og med innlevelse.

Anmeldelse kommer.


The Guide: Oppfølgeren til The River, men kan fint leses som frittstående. Det inneholder små avsløringer fra The River, og syntes det ikke gjorde noe selv om jeg ikke har lest den ennå.

The Guide er om Jack som er i midten av tjueårene. Han er kanskje ung, men har opplevd mye vondt. Han tar seg fri fra ranchen for en liten periode for å jobbe som guide i en fiskehytte. Fiskehytten er i et lukket område, og klientene er rike og velstående folk.Nærmeste nabo er en slags gård, som man må holde seg unna,, hvis ikke kan eieren true med våpen, av en eller annen grunn. Jack blir guide for Alison som er en kjent artist. 

Naturen er kanskje noe for seg selv, men det er noe med sjefen og de ansatte som gjør at Jack ikke kan slappe av. Sjefen har visse regler som Jack ikke er helt enig i, og hvorfor virker de som om de har noe i mot Jack, og at de har noe å skjule? Alison merker det samme. Kan de finne ut av det sammen?

Litt uvanlig og sjeldent med utendørs thriller, og jeg likte den bedre enn forventet. Noen aspekter likte jeg, andre ikke. Likte handlingen bedre enn skrivemåten som var vel enkel.

Anmeldelse kommer.
 
 
Ulv ulv: Varg er en stresset type og kanskje noe vimsete. Han har ingen venner bortsett fra to rotter han har som kjæledyr. Han bor alene med faren etter at moren hans døde for noen år siden. Ofte merker han at andre blir sliten av ham og ikke liker ham noe særlig. Da en mann har flyttet inn i et gammelt hus i nærheten, og etter et skoleprosjekt som har med det huset å gjøre, skjer det ting som gjør at Varg blir lagt merke til av de andre, både på godt og vondt. Men hvorfor er det ingen som tror på alt som har skjedd ham?

En bok for barn og ungdom, men synes den er mer beregnet for ungdom. Boka tar for seg utenforskap, sosiale medier, og det å føle seg annerledes på en troverdig og forståelig måte. Ønsket om å bli sett og hørt, og Elin Viktoria Unstad skriver godt.

Anmeldelse kommer.



Bøker som var helt ok:
 
Hei, hyggelig at du fremdeles leser
 
 
Djevelpakten: Bok nummer tre i Jessica Niemi serien. Likte den første boka veldig godt, men de to andre i serien var ikke helt treffende.
 
En kjent fininasminister blir funnet brutalt død i sitt eget hjem og etterforskerne finner et puslespill hjem til den døde. En av etterforskerne, mener at noen må legge puslespillet i håp om å få et eller annet ledetråd. I mellomtiden leser man om et jaktlag fra 1990 som oppplevde et tragedie. Da flere mennesker dør i nåtiden, betyr det da at noen sønsker hevn etter alle disse årene? Eller er det tilfeldig?
 
En stor bok på over fire hundre sider, men veldig lite spenning. Det ble for mye om følelser og personlig likte jeg delen fra 1990 bedre. Synes at bøkene til Seeck har blitt noe slapp i det siste, så vet ikke om jeg skal fortsette å lese Jessica Niemi serien eller ikke.
 
Anmeldelse kommer.
 
 
Bøker jeg likte minst i april: 
 

Fortell om deg selv med hell: Boka kan høres ut som en selvhjelpsbok, men det er en roman. Den er om Inga som sliter noe i voksenlivet. Hun har nettopp mistet sin kjære bror og sagt opp jobben sin som journalist etter tolv år. Som leser blir man vitne til hennes retningsløse og tilfeldige vendinger i livet. Hun blir blant annet besatt av å skrive. Vil det føre til en selvhjelpsbok til slutt? Kommer hun seg på rett spor igjen etter den tøffe tiden?

En bok som er skrevet med alvor og humor. Fortellerstemmen var ikke helt min stil og klarte ikke å leve meg inn i handlingen. Til tross for alt det tøffe Inga har vært gjennom, klarte jeg ikke helt å like boka. Det er en kort bok, men for meg var det et slit å komme meg gjennom den.

Anmeldelse kommer.


Ingen lykkelig familie: En rikmannsfamilie er samlet for å spise påskemiddag og stemningen er alt annet enn god. Faren er en slags bølle og han lar det gå utover de fleste av de voksne barna hans. Etter at gjestene drar hjem, blir foreldrene deres brutalt myrdet i sitt eget hjem samme kveld. Var det en av de voksne barna som drepte dem på grunn av hevn, eller noen gjennomreisende? Og hvorfor mistenker søsknene hverandre? 

Dette kunne ha vært en spennende og smågøyal thriller, men siden denne er skrevet av Lapena, ble den aldri spennende. Hun er god på å komme med konsepter, men det er noe med fortellerstemmen hennes jeg ikke liker. Den er noe småfjollete. Så ville ha likt boka hvis den var skrevet av noen adre, og tror det blir min siste bok av henne.

Anmeldelse kommer.

 
Siden jeg ikke klarte alle de planlagte bøkene i april, betyr det ny strafferunde. Den nye strafferundeboka er: Døden skal du lide av Hanne Gellein, som jeg egentlig skulle lese i august i fjor. Det blir en stund til før jeg kommer til den, da jeg ligger etter med strafferundene. Jeg holder på med strafferunden fra september i fjor, som er: Grønnøyd monster av Myriam. H. Bjerkli, men er på side 117 av 318, så er godt i gang.


Ryggperspektiv av bøkene:
 



Ingen lydbøker som ble ferdighørt i denne måneden, for jeg jobber meg gjennom den samme som jeg har gjort den siste tiden. Nå harjeg hørt 63% av lydboka så langt. Det tar noe tid da den ikke er så engasjerende, men en dag blir jeg nok ferdig.

Som nevnt, ingen stor lesemåned. Noen bøker jeg likte, og noen smålunkne. Savner å lese noe ordentlig uhyggelig eller noe hardbarket. Det er en stund siden.👿

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar