Hobbybøker

5. september 2018

Stien tilbake til livet (Om sopp og sorg) av Long Litt Woon - finner man glede når man minst venter det?


Her i landet er det blitt utdannet soppsakkyndige siden 1952. Prøven anbefales avlagt ett år etter at man har gjennomført kurset, dette for å sikre at kunnskapen virkelig "sitter" og ikke er blitt ervervet gjennom disiplinert pugging. Kandidaten som består prøven for soppsakkyndige, kan bistå ved foreningens soppkontroll sammen med en annen mer erfaren soppsakkyndig. Systemet, både når det gjelder utdanningen og soppkontrollen, er unikt i internasjonal sammenheng. Respekten min for soppsakkyndige, som påtar seg ansvaret for folks liv og helse, steg mange hakk da jeg fikk høre om dette sertifiseringssystemet.

Å miste noen man er glad i er alltid vanskelig, både når det gjelder dyr og mennesker.

For Long Litt Woon var det en helt vanlig dag, inntil hun fikk en telefon fra mannens jobb. Han kommer ikke hjem igjen fordi han døde brått og uventet. Det kommer som et sjokk for alle for han var ung, og hadde heller ikke noen form for sykdom. Eiolf og Long Litt Wonn hadde vært sammen lenge. Hvordan går man videre med et så stort tomrom?

Ikke en selvhjelpsbok
Trodde først ikke dette var noen bok for meg. Tittelen høres nesten litt selvhjelpsaktig ut, og hva er egentlig interessant med sopp? Selv liker jeg sopp, spesielt kantarell og sjampinjong, men er ingen sopplukker. Derfor lærte jeg mye gjennom denne boka som jeg ikke har tenkt på tidligere, og da tenker jeg ikke på hva som er giftg eller ikke, men selve soppmiljøet. At det er interne konkurranser mellom sopplukkerne og hemmelighetsskremmerier angående de beste soppstedene. Jeg som trodde at sopplukkere var fredelige. Stort sett er de det. Men de beste soppstedene vil de visst gjerne holde for seg selv. Det er også morsomt å lese om historiene angående soppforgiftning. Hvordan mennesker reagerer så forskjellig på det, og hva som er forskjellen på meget gift og giftig. Trodde heller ikke det var noen forskjell på det. Det var mye nytt å lære.

Gjennom boka veksler hun på privatlivet og hennes nye hobby og glede. Privatlivet hennes skriver hun med brunoransje skrift og soppgleden med svart skrift og kapitlene er delt opp med grønne sider. En skikkelig gjennomført høstbok, noe som også sikkert er meningen. En sakprosa som er gjort på en litt annerledes og kreativ måte, som både passer til årstiden og soppsesongen.

Hva uventet glede kan gi
Long Litt Woon er et eksempel på at man kan komme styrket gjennom sorg og tøff periode ved å finne en helt uventet hobby som gir mye glede. Hennes fortellerstemme er både ekte og engasjerende, speseielt soppdelen. Den er veldig engasjerende å lese om. Når det gjelder uventet hobby lurer man selv på hvilken hobby man selv ville ha blitt så positivt overrasket over. Det ville ha vært en utrolig opplevelse å finne ut av. Husker jeg så forfatteren for en god stund siden på God Morgen, Norge. hvor hun ble intervjuet av Vår Staude. Det var det som ga meg lyst til å lese boka.

Stien tilbake til livet (Om sopp og sorg) er en godvond bok om når livet tar brutal og uventet vending. Hva gjør man for å overkomme ensomhet, og gå videre etter å ha mistet noen kjær? En åpen og ærlig bok om personlig sorg, og finne en glede og fascinasjon over noe fra uventet hold.

Bakpå:

"Det kjentes som om noen hadde slått meg med en gedigen slegge, den tyngste som finnes ... Vi var to om livet for bare noen timer siden ... Nå ligger Eiolf på akuttavdelingen på Ullevål. Død."

Dette er fortellingen om en reise som startet brått da Long Litt Woons liv ble snudd opp ned. Midt i den lammende sorgen oppdager hun ved en tilfeldighet soppens forunderlige verden og blir kjent med sopplukkere, en subkultur med egne overagangsriter og uskrevne regler.

Forfatterens oppdagelsesferd inn i soppriket skjer parallelt med en reise i et indre landskap, gjennom den kronglete sorgprosessen. Hennes nysgjerrighet og entusiasme for den nyoopdagede soppverdenen gir teksten en egenartet sjarm.

Originaltittel: Stien tilbake til livet (Om sopp og sorg)
Forfatter(e): Litt Woon Long
Sjanger: sakprosa, biografi
Målgruppe:
voksen
Antall side
r: 297
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Utgitt: 2017
Min utgave: 2017 (Innbundet)
Lest: 26.08. - 29.08. 2018
Kilde
: anmeldereksemplar
Plot
: 4 Sjarmerende, godvond og inspirerende sakprosa basert på forfatterens egne erfaringer.
Tittel: 
3 Høres nesten ut som en selvhjelpsbok selv om det ikke er det. En litt tørr og kjedelig tittel.
Omslag:.4 Er ikke helt glad i fargekombinasjonen, men gir den rette høststemningen, noe som også er meningen.
Baksidetekst: 4 Kort og enkel. Virker som en annerledes bok.
Skrivemåte: 4 Noen tørre partier her og der, men det meste var inspirerende og underholdende.
Favorittkarakter: Kan ikke dømmes i en slik bok.
Slutten: 4 Godvond og tankevekkende slutt. Morsomt at hun også har med soppvettregler på slutten.
Høydepunkt: Boka var heldigvis ikke så tørr som jeg trodde den ville bli, og svært underholdende å lese om soppdelen.
Lavpunkt: Ikke alle partier var like spennende, og jeg likte å lese om soppgleden hennes bedre enn privatdelen, selv om det som skjedde er veldig trist og sørgelig. Men det var soppdelen som engasjerte mest. 
Terningkast: 4
Leseutfordring: 
100 øker i løpet av 2018


2 kommentarer:

  1. Jeg tenkte også at det hørtes ut som en selvhjelpsbok med engang hehe :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, man blir lett lurt av den tittelen. =)

      Slett