Hobbybøker
▼
11. september 2018
Leksikon om lys og mørke av Simon Stranger - en uvant, men god romanform
De får ORDRE om det. Henry forsøker å overtale de andre til å fortsette å kjempe, sier at de kan danne en hemmelig klan, men det går ikke, for nå er de tyske soldatene plutselig der i sine gråblå frakker med glød i de blå øynene.
Kapitulasjonen tar motet fra alle vennene hans. De bare synker sammen, er ubrukelige, motløse. Så blir hele kompaniet lagt ned, fra den ene dagen til den andre, og alle soldatene fraktet til en tysk fangeleir i Snåsa.
Henry står ved gjerdet, kjenner kulden fra metallet mot fingrene og pannen. Venter i søle og kjedsomhet. I tåke og sovesaler, i langsomme, evigvarende og uvirksomme dager og netter. Snart begynner fantasien hans å arbeide igjen. Gjøre om på det som skjer.
Henry Rinnan var på sin tid, spesielt i voksen alder, en fryktet og respektert mann. Nå i moderne tid, har han og Rinnanbanden blitt til en slags intern vits for oss trøndere.
Så det er rart hvordan tiden sakte, men sikkert forandrer seg. De fleste vet hvem eller fått med seg hvem Henry Rinnan var. En fyr som ble både mobbet og hersjet med som liten, på grunn av sin korte vekst. Han kom fra fattige kår og følte et ansvar for lillebroren sin. Innvendig higet Rinnan etter status, makt og respekt. Sette folk på plass. Han får jobb gjennom onkelen, og føler han tjener lite i forhold til jobben han gjør, for ingen jobber hardere enn ham. Han drømmer om et bedre liv og få gjøre det andre gjør. Gå på kafé og ha fine vaner. Det er heller ingen damer som ser i hans retning. Ting forandrer seg som voksen da han forandrer side.
Vanskelig tid å snakke om
Simon Stranger visste ikke at hans kone bodde i noen år i huset til Henry Rinnan etter hans tid, før han tilfeldigvis fikk vite om det og fikk blod på tann. Selv er ikke hans kone så begeistret over å snakke om det, eller nevne det i det hele tatt. Likevel ble det en bok om det, og Simon Stranger har skrevet denne boka på en fascinerende måte.
Innholdet er som tittelen sier, leksikon blandet med roman. Titlene er delt opp etter alfabetet. Teksten oppleves noen ganger noe stakkato og tidvis irriterende. For når man først leser et spennende og interessant parti, bryter forfatteren inn med ting med samme bokstav som det i kapittel etter alfabetet. Det er morsomt og kreativt i begynnelsen, men følte det ble et irritasjonsmoment i lengden, for selv foretrekker jeg hele tekster, ikke "stykkevis og delt" metoden.
Drastisk forandring
Det mest spennende med boka var å lese om Henry Rinnan selv, både oppveksten og hvordan livet utvikler seg. Han har mange likhetstrekk med seriemordere som blir mobbet under oppveksten. Mange og de fleste blir mobbet under oppveksten av en eller annen grunn, men ikke alle forandrer seg til å bli seriemordere eller til noe annet drastisk. Det var spesielt interessant å lese om utviklingen fra å være en liten gutt som ungikk guttegjenger som stadig mobbet ham, til å bli en mann med makt og fordeler. En som ikke viste hemninger når det gjaldt å få det han ville ha. Alt han var opptatt av, var status. Han brydde seg ikke en gang om hans egen kone som avskrev ham stadig mer og mer.
Leksikon om lys og mørke er en bok jeg ikke likte så godt som mange andre gjorde, men den var spennende og interessant å få med seg. Rinnan har alltid vært en fascinerende figur å lære om, for hva er det som gjør til at noen velger den gale siden? Bare det er en spennende tanke i seg selv.
Bakpå:
HVA FIKK DEN beskjedne skomakersønnen Henry Rinnan til å bli en av norgeshistoriens mest forhatte skikkelser? Og hvorfor skulle en jødisk familie velge å flytte inn i hovedkvarteret til Rinnan etter krigen, i huset som ble stående som selve symbolet på ondskap?
Da forfatter Simon Stranger får vite at hans kones familie har bodd i huset der Rinnanbanden holdt til, det beryktede Bandeklosteret, begynner han å grave frem historien til Komissar-familien, både de som overlevde, og de som blir drept. Arbeidet stiller ham overfor menneskeheten på sitt mørkeste, og romanens nedslag i livet til Henry Rinnan viser hvilke konsekvenser ydmykelser, utenforskap og sinne kan få. Samtidig vokser en annen fortelling frem, om overlevelse, samhold og hvordan leve videre.
I denne storslåtte og ambisiøse romanen setter Simon Stranger sammen brikker som spenner over et århundre og berører de vakreste og vondeste sidene ved menneskelivet.
Originaltittel: Leksikon om lys og mørke
Forfatter(e): Simon Stranger
Sjanger: roman, andre verdenskrig
Målgruppe: voksen
Antall sider:395
Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2018
Min utgave: 2018 (Innbundet)
Lest: 29.08. - 02.09. 2018
Kilde: anmeldereksemplar
Plot: 4 Spennende tid og karakter å lese om, men syntes at leksikonformatet ble noe irriterenede i lengden. Spesielt når det avbrøt et spennende parti, noe som kanskje også var. meningen?
Tittel: 5 Passer utmerket til innhold, både oppsett og konsept.
Omslag: 5 Liker den gammeldagse effekten veldig godt og at motivet er samtidig stilrent. Et ryddig og pent omslag.
Baksidetekst: 4 En godvond slutt med atmosfære.
Skrivemåte: 4 Veldig interessant og liker også skifting av perspektivene. Det gjør det hele mer levende.
Favorittkarakter: Henry Rinnan. Liker ham ikke selvfølgelig, men spennende å lese om.
Slutten:
Høydepunkt: Veldig lettlest til tross for tungt og sårbart tema, levende persongalleri og morsomt at forfatteren bruker seg selv og hans kones familie i boka.
Lavpunkt: Leksikon var et morsomt trekk i begynnelsen, men ble etter hvert slitsomt og irriterende underveis. Det blir litt stakkato og foretrekker hele tekster.
Terningkast: 4
Leseutfordring: 100 øker i løpet av 2018
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar