10. november 2011

Boktema: En helt spesiell leseopplevelseAnette vil vite om vår helt spesielle leseopplevelse. Her er min!

Det tok meg lang tid å lære å lese og kunne klokka. Prøvde mange ganger å lære det før jeg begynte på skolen med god hjelp av veldig tålmodige foreldre, men etter mye om og men, og med gode læreteknikker klarte jeg begge deler. Endelig! Tror jeg var mer opptatt av å leke og male enn å lære meg ting. Var nok ikke opptatt av å bli/være skolegeni. Har alltid vært kreativ istedet for teoretisk. Sånn har det nok alltid vært. Men gjett om jeg ville lære å lese! Jeg gikk da allerede i minst to bokklubber og hadde en del bøker i hyllene som jeg ville lese helt på egenhånd. Og da leseteknikken endelig var på plass, slukte jeg den ene boka etter den andre. Husker jeg leste mange bøker etter at foreldrene mine hadde lagt meg. Slo lyset forsiktig på og leste lenge etter sovetid. Det var så gøy å kunne lese selv.

En av de første bøkene jeg leste på egenhånd og som jeg virkelig fikk sansen for var Heksene av Roald Dahl. Jeg vet ikke hva det var med den boka, men den var så fengslende, skremmende og gøy på samme tid. Jeg kunne lese den om og om igjen under hele barndommen. Jeg gikk aldri lei av den. Hadde også filmatiseringen på VHS som jeg slet helt ut. Jeg så på den så mye at den en dag satte seg fast i videospilleren..Jeg likte å lese og se på disse underlige og rare heksene. Og Roald Dahl fikk meg selvfølgelig til å tro på disse kjennetegnene. Hvordan skille damer og ordentlige hekser. Uansett hvor jeg var så smugkikket jeg på dem etter kjennetegn. Trodde jo at det var sant! Så det er rart hvordan en bok/film kan påvirke :) Men dette er jo snakk om da jeg var et barn og barn har jo som sagt livlig fantasi. Men uansett så er Heksene en bok som ga meg ikke bare en, men mange spesielle leseopplevelser. Skjønner ikke hvordan Dahl klarte å komme på så mange rare historier. En ting er sikkert; Roald Dahl var en dytkig og genial barneforfatter!Delta eller se andres svar på dagens boktema hos Anettes Bokboble.

6 kommentarer:

 1. Herlig innlegg!! Jeg syns også Heksene var en fantastisk bok, både spennende og deilig nifs på samme tid. Vi hadde en leseglad lærerinne som leste for oss mens vi spiste og da vi leste akkurat denne boken glemte jeg nesten å putte brødskiven i munnen, så spennende var den! :D

  SvarSlett
 2. rufsetufsa22:28

  Takk, Anette! :) Hehe, ser for meg deg med brødskiva i hånda mot den gapende munnen uten at du tar en bit :) Læreren vår brukte også å lese mange bøker for oss, men aldri denne. Snodig. Uansett er jeg glad for at jeg leste den selv og oppdaget den fantastiske boka i barndommen. En herlig og smånifs bok er det i alle fall :)

  SvarSlett
 3. Jeg er stor fan av Roald Dahl, både til egenlesing og høytlesing. Jeg husker at jeg leste SVK først, men Heksene ble også slukt relativt tidlig! Herlig skummelt :twisted:

  SvarSlett
 4. rufsetufsa00:22

  Så enig med deg Silje! Heksene er herlig skummelt. Jeg likte SVK også, men av en eller annen grunn likte jeg ikke Mathilda (tror jeg den heter). Det er vel den minst likte av Dahl fra min side :)

  SvarSlett
 5. Jeg likte Mathilda godt, men av en eller annen grunn leste jeg ikke den før jeg var voksen... Den er ikke skummel slik som Heksene, da :-)

  SvarSlett
 6. rufsetufsa16:31

  Har lest boka Mathilda. Det er så lenge siden at jeg husker det bare så vidt, men hunsker at den falt ikke helt i smak. Filmen likte jeg i alle fall ikke :)

  SvarSlett