27. oktober 2009

Twilight av Stephenie Meyer - simpel litteratur om såkalte vampyrer.

His eyes were gloriously intense as he uttered that last sentence, his voice smoldering. I couldn't remember how to breathe.

         "Will you go with me to Seattle?" he asked, still intense.

         I couldn't speak yet, so I just nodded.

         He smiled brifley, and then his face became serious.

         "You really should stay away from me," he warned. "I'll see you in class."

         He turned abruptly and walked back the same way we'd come.



 


Originaltittel: Twilight

Norsk Tittel: Evighetens Kyss

Forfatter: Stephenie Meyer

Sjanger: vampyr, romantikk, thriller

Antall sider: 434

Utgitt: 2008 (pocketutgave)

Lesetid: 27 dager







Bakpå: About three things I was absolutely positive.



First, Edward was a vampire.



Second, there was a part of him - and I didn't know how dominant that part might be - that thirsted for my blood.



And third, I was uncondictionally, and irrevocably in love with him.



When Isabella Swan moves to the gloomy town of Forks and meets the mysterious, alluring Edward Cullen, her life takes a thrilling and terrifying turn. With his porcelain skin, golden eyes, mesmerizing voice, and supernaturnal gifts, Edward is both irresistible and impenetrable. Up until now, he has managed to keep his true identity hidden, but Bellais determined to uncover his dark secret.



What Bella doesn't realize is that the closer she gets to him, the more she is putting herself and those around her at risk. And it might be too late to turn back...



Deeply seductive and irresistibly compelling, Twilight is and extraordinary love story that will stay with you long after you have turned the final page.



 

'Her story, recounted in hypnotic, dreamy prose, eneapsulates perfectly the teenage feeling of sexual tension and alienation'

THE TIMES



'The thrilling tale of a vampire romance at high school'

SUNDAY HERALD





Oppsummering: Bella Swan flytter inn til Charlie, hennes far, siden moren hennes og Phil er opptatt med sitt og Bella blir derfor i Forks noen måneder. Hun gruer seg litt til å begynne på ny skole og forholdet mellom henne og faren er litt anspent og usikkert i begynnelsen, men etter hvert føler hun seg mer hjemme enn hun ville ha trodd. Som velkomstgave får hun seg en ny bil som faller i smak. På skolen går det også bedre enn forventet. Selv om det er mange som er nysgjerrige på henne siden hun er ny, føler hun seg godt motatt og får straks nye venninner.



I kantinen blir hun nysgjerrig på en ungdomsgjeng som holder for seg selv ved et bord. Det ser ikke ut til at de vil ha noe å gjøre med andre enn hverandre. De er mystiske og skiller seg ut i mengden. Hun får etter hvert vite at det er søskene Cullen. En noe snodig, men respekt familie som holder lav profil. Men når Bella blir labpartner med Edward Cullen, blir første møte med ham alt annet enn hyggelig. Han oppfører seg merkelig, er frekk og vil tydeligvis ikke ha noe å gjøre.



Men hun får en helt annen oppfatning av ham når han redder henne fra en nær døden opplevelse og da skjønner hun at under redningsaksjonen husker hun bare så vidt glimt av og at Edward var redningsmannen. Men hun kan ikke forstå hvordan han kunne være så langt unna og så redde henne i  siste øyeblikk. Senere ser det ut til å bli en vane at han alltid kommer og redder henne. Han dukker opp når hun mest trenger ham og et sterkt bånd knyttes mellom de to. Senere oppdager hun til stadighet nye sider ved ham som gir henne større mistenksomhet om at han er mer enn et vanlig menneske.



Ettertanke: Vampyrer er noe jeg alltid har vært fascinert av, både i film og litteratur. Det er mystiske skapninger som jeg vil gjerne vite mer og av og til hender det at jeg vil bli en vampyr selv. Tenk så spennende det hadde vært. Twilight er helt sikkert kjent for mange og en bok som “alle” har lest eller sett filmen. Mange har falt for denne romansen mellom Bella og Edward. Selv var jeg litt tvil så jeg ventet lenge med å lese den for romanse er ikke helt min greie. Dessuten ville jeg ikke lese samme bok som “alle andre” samtidig. Jeg ville ikke følge strømmen, akkurat som Da Vinci-koden av Dan Brown. Jeg ville vente til hysteriet hadde lagt seg. Det samme gjorde jeg med Twilight.



På et youtube-klipp kom jeg over et intervju med forfatteren bak Twilight, Stephenie Meyer da hun var på Ellen DeGeneres Show. (se her: http://www.youtube.com/watch?v=XThwizkSang) Der forteller hun at hun fikk ideen til boka av en drøm, og hun skrev ned drømmen for å ikke glemme den. Og den drømmen utviklet seg til å bli en bok, nettopp: Twilight. Hun har aldri skrevet før, men på fire år har hun skrevet fem bøker.



Litteraturmessig vises det egentlig godt at hun er nybegynner når det gjelder skriving for boka er veldig enkel skrevet. Den har ikke spesiell dybde. Det er vel mer historien som fenger folk enn den enkle og nesten litt patetiske skrivemåten hennes.



Var veldig skeptisk til å lese denne boka lenge før jeg begynte på den og det av mange grunner. For det første var jeg driiiiiiiitleeeeiiii av alt snakket om Twilight jeg hørte oveeeeeraaaalt. For det andre var jeg ikke så spesielt gira på å lese den med tanke på denne romansegreia. At det ville være for fjortis for min smak. For det tredje så kom filmen ut før jeg rakk å lese boka. Jeg har ikke sett filmen ennå (bok først), så visste jeg allerede hvordan personene så ut og det drepte litt av spenningen i boka.



Leste et intervju av forfatteren at dette var ment å være vampyrbok for voksne, noe jeg synes er meget rart for en mer fjorisbok enn denne må du lete lenge etter. Jeg går ikke på denne forelskelsen mellom Bella og Edward. Greit, han er vampyr og hun et menneske og de elsker hverandre uansett hvor stor aldersforskjellen er mellom dem. Greit det, men likevel så blir det litt kunstig for min del. For hvor mange opplever sterk kjærlighet når man kun er 17 år egentlig?



Twilight må være noe av det største skvipet jeg har lest på lenge og opplevde boka som temmelig oppskrytt. Plottet om en vampyr som forelsker seg i en helt vanlig jente var greit nok, men ikke spesielt originalt. Hva som er så spesielt med denne bokserien er for meg en gåte. Etter å ha lest den første boka i serien er jeg ikke fryktelig imponert og det av mange grunner. Slapp og for enkel skrivemåte, typisk kjærlighetshistorie og utroverdig kjærlighet mellom to “tenåringer”. Bare fjortisjenter faller for en historie som denne.



Er du etter ordentlig vampyrlitteratur så les heller noe av Anne Rice, Bram Stoker eller Darren Shan. Hvorfor Twilight stjeler all oppmerksomheten når det gjelder vampyrlitteratur, er for meg en gåte!! Den fortjener absolutt ikke all den oppmerksomheten den allerede har fått. Kommer nok til å lese de andre bøkene i serien også, men kanskje ikke i nærmeste fremtid.



Høydepunkt: Noen morsomme replikker innimellom som får leseren til å trekke litt på smilebåndet.



Lavpunkt: Alt i alt skuffende. Oppskrytt. Jeg har lest bedre vampyrbøker enn dette skvipet.



Terningkast: 2




4 kommentarer:

  1. Jærskalden Tor Vidle22:48

    Høres lite fristende ut, og Høres lite fristende ut, og som du sier rimelig fjortisspreget. Noen ganger undrer jeg meg og på kvaliteten på såkalte opphypa bestselgere og finner at flere kan være rene sovnende makkverk. Tror mye i dag blir kraftig frontet av forlagene uten at det er noen garanti for kvalitet. Og andre ganger kjøres det hardt på forfatternavn, også noe som ikke alltid betyr en garanti dersom man ser litt nøkternt på innholdet.

    Tor

    SvarSlett
  2. lesereseren00:02

    Så sant, så sant Tor. Selv om boken er en bestselger trenger det ikke å bety at boka oser av kvalitet. Det gjorde i hvert fall ikke denne hvis vi skal se på det litterærmessige innholdet for boka er veldig enkelt skrevet. Hvem som helst kunne ha skrevet den egentlig. Visse forfattere som selger masse bøker trenger ikke å være flinkest til å skrive. Bare se på J.K Rowling med Harry Potter. Hun skriver veldig enkelt, så i disse dager er det visst om å ha flaks med selve historiene enn skrivemåtene. Og det er også feil at forfattere som selger bøker i bøtter og spann skal få så mye oppmerksomhet. Jo Nesbø er en fantastisk krimforfatter, men selv med det store navnet, kan jeg ikke si at alle bøkene han har skrevet er like bra. Av og til skulle jeg ønske at vanlige bøker fikk like stor oppmerksomhet som fantasybøker og vampyrbøker. For noen bøker fortjener nemlig større oppmerksomhet enn andre. Husker at jeg ble både lei av alt pratet om Twilight, Harry Potter og Da Vinci-Koden da det herjet som verst. Og de stakkars bøkene som kommer ut samtidig nesten ikke får noen oppmerksomhet kan være mye bedre enn de som får masseoppmerksomhet. Det er urettferdig og mange av bøkene som får så mye oppmerksomhet er som regel oppskrytt. Mye styr for ingenting...

    SvarSlett
  3. Twilight bøkerne er kjempe Twilight bøkerne er kjempe bra. De er nok ikke skrevet til dere som er eldre heller. Mer til ungdommene. Så derfor blir det feil av dere å si at de ikke er noe bra når de ikke er beregnet til dere.

    SvarSlett
  4. lesereseren15:15

    Der tar du nok litt feil... For i følge forfatteren selv skrev hun egentlig vampyrbøker for voksne, men hun hadde ikke forventet at flere generasjoner ville falle for twilightbøkene. Hun visste ikke at det ville få så mye oppmerksomhet. Og det er feil at du sier at vi som er eldre ikke liker denne bokserien. Selv er jeg 26 år, og jeg har hørt mange som er eldre enn meg som er hekta på Twilight, både bøkene og filmene. Folk i alle aldre elsker Twilight, men for meg var det ikke helt min smak. Vampyrer er kjempespennende å lese om, men Twilight var temmelig forutsigbar og oppskrytt. Forskjellig smak og behag vet du, og det er ikke bestandig det har med alder å gjøre.

    SvarSlett